Közélet

Máris megszűnt a nyomozás az egyik kamupárt ellen

úmp szendvicsember 1 (új magyarország párt, )
úmp szendvicsember 1 (új magyarország párt, )

Jogerősen megszüntették a nyomozást az Új Magyarország Párt (ÚMP) ellen – értesült a Népszava. A Zala Megyei Főügyészség a lapnak megerősítette, hogy a költségvetési csalás és más bűncselekmények miatt indított nyomozást bűncselekmény hiányában állították le.  A lap felidézi, hogy az ÚMP meglepően gyorsan összegyűjtött majd 15 ezer támogató aláírást, így országos listát állíthatott, és jogosulttá vált a 149,2 millió forintos állami kampánytámogatásra. A párt hivatalos elszámolása szerint 42 millió forintot költöttek egy félmillióból kihozható reklámfilmre és a kampány ötven napja alatt 62,8 millió forint ment el szállásra és üzemanyagra.

Ahogy azt a 24.hu megírta, hiába jelentett fel az Állami Számvevőszék a 2014-es országgyűlési választás után egy sor kamupártot, mert eltapsolták a 200-300 milliós költségvetési támogatásukat, az ügyészség az elmúlt hónapokban csendben leállította a már előrehaladott nyomozásokat.

Az ÁSZ vizsgálata megállapította, hogy a tizennégy, mandátumhoz nem jutott, de a pártlista után költségvetési támogatásban részesült párt közül kilenc sértette meg a számviteli törvény és az áfatörvény előírásait, ezért a számvevők eljárást kezdeményeztek a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnál. Ebbe a körbe tartozott többek között az Új Magyarország Párt is, amelynél a költségvetési csalás gyanúja is felvetődött.

Segítség a Fidesznek: megint jöhetnek a pofátlan kamupártok
Az ügyészség csendben megszüntette a 2014-es országgyűlési választás bizniszpártjai ellen folyó nyomozásokat.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik