Közélet

Jó hír az ítéletídő után: jövőre kiépülhet az országos jégesőkár mérséklő rendszer

Jövő májusra kiépülhet az országos jégesőkár mérséklő rendszer, a beruházás meghaladja a 2,1 milliárd forintot – mondta a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) elnöke egy Gyöngyöstarjánban tartott, a károsult helyi gazdák képviselői részvételével tartott sajtótájékoztatón kedden. A fejlesztéshez 1,8 milliárd forint uniós keretösszegre lehet pályázni, de nagy verseny nem lesz, ugyanis a NAK volt az egyedüli pályázó. A maradék 300 millió forintot az országos kamara fogja kipótolni, tagdíjakból.

A kamarai elnök közölte a 984 eszközből álló talajgenerátoros védőrendszer lefedi az egész országot. Kétszáz készülék teljesen automatizált, míg közel 800 manuális indítású lesz. Ez utóbbiakhoz várják a vidéki gazdálkodók jelentkezését, akik a tervek szerint a minimálbér felének megfelelő díjazásért figyelnek, s ha az előrejelzések alapján szükséges, működésbe hozzák a telepített eszközt.

Szabó Zsolt és Horváth László fideszes országgyűlési képviselók elmondták, hogy a kormány többféleképpen nyújt támogatást a rendkívüli időjárás miatt kárt szenvedett gazdáknak: 300 milliárd forint értékben nyújt támogatást az árvíz és belvíz-védelemhez, támogatást adnak a mezőgazdasági biztosításhoz, 100 százalékos kamattámogatást a szabad felhasználású hitelekhez az idén jégkárt elszenvedett településeknek és segítik a belterületi csapadékvíz elvezetés megoldását.

(MTI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik