Közélet

CEU: a magyar külügy szerint egy sajtóközlemény nem igazi válasz

Tovább folytatódik a magyar és az amerikai kormány közötti üzengetés. Kedden délután az USA kormánya sajtóközleményt adott ki, amelyben kijelentette, hogy a magyar kormánynak közvetlenül kell leülnie a CEU-ügyben érintett intézményekkel, erre az amerikai kabinetnek nincs felhatalmazása, de nem áll szándékukban beszállni a tárgyalásokba.

A közleményre gyorsan válaszolt a Külgazdasági és Külügyminisztérium. A minisztériumi sajtófőnök, Menczer Tamás azt mondta, hogy

Egy sajtóközlemény messze van a hivatalos diplomáciai választól

és Altusz Kristóf miniszterelnöki megbízott, kijelölt főtárgyaló az amerikai félnek felvázolt tárgyalási menetrendre hivatalos választ vár már több mint három hete. A sajtófőnök szerint azt is fontos hangsúlyozni, hogy Magyarországon a tanszabadságot és az egyetemek függetlenségét senki sem veszélyezteti. A magyar felsőoktatási törvény nem diszkriminatív, az érintett felsőoktatási intézmények közül a törvényt nem kifogásolta sem a kínai, sem a malajziai, sem a thaiföldi egyetem, sem az érintett országok nagykövetei. A három amerikai egyetem közül kettő szintén együttműködőnek mutatkozik, és keresi a megoldást – tette hozzá.

(MTI)

Az amerikai kormány helyretette Balog Zoltánt és nem ül le CEU-ügyben tárgyalni
Nincs felhatalmazásuk a közbelépésre, de felszólították Magyarországot a felsőoktatási törvény felfüggesztésére.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik