Közélet

Az Alkotmánybíróság nem foglalkozik az Áder kontra Vágvölgyi-vitával

Az Alkotmánybíróság (Ab) kedden visszautasította Vágvölgyi B. András és az Index panaszát az őket elmarasztaló bírósági ítéletek ellen – írja a HVG. A visszautasítás azt jelenti, hogy az Ab nem hajlandó érdemben foglalkozni az üggyel.

Vágvölgyi azt írta a Facebookon korábban, hogy elöljáróival szembeni tiszteletlenség miatt öt nap fogdát kapott a katonaságnál annak idején. Állította, vele együtt ült Áder János is, akit részeg lövöldözésért ültettek le. Erről később az Indexnek is nyilatkozott.

Fizethet az Ádert ekéző újságíró, sőt a lovagkeresztjét se vették vissza
Vágvölgyi B. András annak idején közölte, egy cellában ült Áder Jánossal. A Kúriáig jutott az ügy, harmadfokon 50 ezerrel meszelték el őt és az Indexet. Lovagkeresztes intermezzo is történt.

Emiatt ment perre Áder, majd mindegyik fokon nyert is. Elsőfokon csak Vágvölgyit perelte a köztársasági elnök, másodfokon már azt mondta a bíróság, hogy az Indexet is felelősség terheli. A büntetés mértéke volt eltérő, másodfokon például 600 ezer forint sérelemdíjat ítéltek meg a köztársasági elnöknek, harmadfokon ezt 50 ezerre mérsékelték. A Kúria indoklása szerint megsértették Áder jóhírnevét, de a jogsértés jellege csekély hatással volt a megítélésére. A sérelemdíj büntető jellegével nem értett egyet a Kúria, ezért mérsékelte azt.

Vágvölgyi és az Index azért tett alkotmányjogi panaszt, mert szerintük sérült a véleménynyilvánítás szabadságához fűződő joguk, ugyanis a bíróságok egy közéleti vitához kapcsolódó közlést értékeltek személyiségi jogot sértőként. Az Ab Juhász Imre vezette tanácsa azonban úgy ítélkezett, hogy Vágvölgyiék csak elégedetlenek voltak az ellenük született ítélettel, az Ab-nek azonban nem dolga megítélni, hogy a bíróságnak igaza volt-e. Alkotmányjogi probléma nem merült fel.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik