Budapest, 2017. május 19.
Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth Rádió stúdiójában, ahol interjút adott a 180 perc címû mûsorban 2017. május 19-én.
MTI Fotó: Máthé Zoltán
Közélet

Orbán sokat tehet a Baby Boom-ért

Farkas György
Farkas György

újságíró, hírfőnök. 2017. 05. 22. 12:18

A kormányfőnek kellene véget vetnie egy meddő vitának. Ha időben lép, 10 ezerrel több magyar gyerek élne.

A Kaáli Intézet alapítója írt nyílt levelet a miniszterelnöknek arról, milyen lelkesedve fogadták a gyermektelen párok a bejelentést, hogy néhány héten belül a katasztrofális demográfiai helyzet javítását célzó intézkedésekről dönt a kormány. Lázár János szerint a gyermeket nevelő és a még csak gyermeket tervező párok számíthatnak a régi intézkedések kiegészítésére és újabb állami támogatásokra. Kaáli Nagy Géza közismert ténynek nevezi,

hogy a magyar nők gyermekvállalási kora az európai trendekhez hasonlóan kitolódott, és emiatt a meddőségi problémákkal küzdő párok száma folyamatosan emelkedik. Jelenleg ott tartunk, hogy a gyermeket vállalni szándékozó párok mintegy 20-25 százaléka meddőségi problémákkal küzd.

Nekik csak orvosi segítséggel lehet gyermekük. Több európai országban már az éves születésszám mintegy 10 százaléka meddőségi kezelésnek köszönhető. Ez az arány Magyarországon 4 százalék.

A professzor szerint Orbán Viktor céljához, hogy 2030-ra évi 30 ezer fővel növeljék a születendő gyermekek számát, a meddőségi intézetek közreműködése elengedhetetlen.

Az állami és a magán lombikbébi centrumokban dolgozó orvosok, szakemberek eddig is elkötelezetten segítették gyermekhez a náluk jelentkező párokat. Mint az élet olyan sok területén, itt is az anyagi erőforrások hiánya jelenti a legfőbb problémát.

Az elmúlt években a kormány többször foglalkozott a kérdéssel.

Meddő ígéretek

Még Szócska Miklós államtitkár idején elkészült az OEP-jelentés, amely egyértelműen kimutatta, hogy a meddő párok optimális támogatása milyen komoly mértékben emelné a szülések számát.

Ha a javasolt intézkedések már akkor bevezetésre kerültek volna, ma hazánkban 10. 000 gyermekkel több élne. A meg nem született gyermekek számát Zombor Gábor államtitkár úr is megerősítette a médiában, de a beígért, több gyermeket eredményező intézkedések továbbra is váratnak magukra.

A meddő párok gyermekhez jutásának fő gátja az úgynevezett teljesítmény volumen korlát, amely korlátok közé szorítja, hányan eshetnek teherbe évente TB-támogatott lombikbébi módszerrel.

Korlátok a lombikbébiknek?

A professzor meggyőződése, hogy Orbán Viktornak is elfogadhatatlan, hogy bárki szándékosan csökkentse a születendő gyermekek számát. Ezért azt kéri, ahogy a szüléseknél, a lombikbébi kezeléseknél se legyen korlátozás.

Egy ilyen döntés eredményeként az OEP elemzése szerint a lombikbébi módszerrel született gyermekek száma az évenkénti 2.000-ről 3.500-ra emelkedne.

A professzor azért írta nyílt levelét, mert

a kormányfő a magyarság fennmaradását szívügyének tekinti, és átérzi, hogy hazánkban minden egyes gyermek megszületése nemzeti érdek is. Úgy tűnik, szakpolitikusi szinten nincs meg ez az elkötelezettség.

A hamarosan 25. születésnapját ünneplő Kaáli Intézetnek eddig 25.000 gyermek köszönheti az életét. A teljesítmény volumen korlát eltörlésével minden meddőségi központban, így náluk is megduplázódna az elért terhességek, szülések száma – írta az alapító, Kaáli Nagy Géza professzor.

Mint korábban megírtuk, Magyarországon a fiatal párok ötödét érinti a meddőség, a gyermek vállalásának egyre gyakoribb akadálya a férfiak és nők egészségi problémája, csaknem 400 ezer embert érint a meddőség.

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

BERLIN, GERMANY - MAY 03:  Abdulrahman Mohamed, a Syrian refugee, carries pieces of furniture as he helps a friend move out of a shelter for refugees and migrants in Marienfelde district to an apartment in the city as other shelter residents walk past on May 3, 2017 in Berlin, Germany. The shelter currently houses approximately 450 people, the majority of whom are still waiting for their asylum applications to be processed. Most of the residents come from countries including Syria, Iraq, Afghanistan and Iran, as well as Lebanon, Turkey and Chechnya, and half of them are under 18, as the shelter only admits families. Most of the children go to local schools and German has become their common language. Germany took in over one million refugees and migrants between 2015 and 2016.  (Photo by Sean Gallup/Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.