Közélet

Orbán sokat tehet a Baby Boom-ért

A kormányfőnek kellene véget vetnie egy meddő vitának. Ha időben lép, 10 ezerrel több magyar gyerek élne.

A Kaáli Intézet alapítója írt nyílt levelet a miniszterelnöknek arról, milyen lelkesedve fogadták a gyermektelen párok a bejelentést, hogy néhány héten belül a katasztrofális demográfiai helyzet javítását célzó intézkedésekről dönt a kormány. Lázár János szerint a gyermeket nevelő és a még csak gyermeket tervező párok számíthatnak a régi intézkedések kiegészítésére és újabb állami támogatásokra. Kaáli Nagy Géza közismert ténynek nevezi,

hogy a magyar nők gyermekvállalási kora az európai trendekhez hasonlóan kitolódott, és emiatt a meddőségi problémákkal küzdő párok száma folyamatosan emelkedik. Jelenleg ott tartunk, hogy a gyermeket vállalni szándékozó párok mintegy 20-25 százaléka meddőségi problémákkal küzd.

Nekik csak orvosi segítséggel lehet gyermekük. Több európai országban már az éves születésszám mintegy 10 százaléka meddőségi kezelésnek köszönhető. Ez az arány Magyarországon 4 százalék.

A professzor szerint Orbán Viktor céljához, hogy 2030-ra évi 30 ezer fővel növeljék a születendő gyermekek számát, a meddőségi intézetek közreműködése elengedhetetlen.

Az állami és a magán lombikbébi centrumokban dolgozó orvosok, szakemberek eddig is elkötelezetten segítették gyermekhez a náluk jelentkező párokat. Mint az élet olyan sok területén, itt is az anyagi erőforrások hiánya jelenti a legfőbb problémát.

Az elmúlt években a kormány többször foglalkozott a kérdéssel.

Meddő ígéretek

Még Szócska Miklós államtitkár idején elkészült az OEP-jelentés, amely egyértelműen kimutatta, hogy a meddő párok optimális támogatása milyen komoly mértékben emelné a szülések számát.

Ha a javasolt intézkedések már akkor bevezetésre kerültek volna, ma hazánkban 10. 000 gyermekkel több élne. A meg nem született gyermekek számát Zombor Gábor államtitkár úr is megerősítette a médiában, de a beígért, több gyermeket eredményező intézkedések továbbra is váratnak magukra.

A meddő párok gyermekhez jutásának fő gátja az úgynevezett teljesítmény volumen korlát, amely korlátok közé szorítja, hányan eshetnek teherbe évente TB-támogatott lombikbébi módszerrel.

Korlátok a lombikbébiknek?

A professzor meggyőződése, hogy Orbán Viktornak is elfogadhatatlan, hogy bárki szándékosan csökkentse a születendő gyermekek számát. Ezért azt kéri, ahogy a szüléseknél, a lombikbébi kezeléseknél se legyen korlátozás.

Egy ilyen döntés eredményeként az OEP elemzése szerint a lombikbébi módszerrel született gyermekek száma az évenkénti 2.000-ről 3.500-ra emelkedne.

A professzor azért írta nyílt levelét, mert

a kormányfő a magyarság fennmaradását szívügyének tekinti, és átérzi, hogy hazánkban minden egyes gyermek megszületése nemzeti érdek is. Úgy tűnik, szakpolitikusi szinten nincs meg ez az elkötelezettség.

A hamarosan 25. születésnapját ünneplő Kaáli Intézetnek eddig 25.000 gyermek köszönheti az életét. A teljesítmény volumen korlát eltörlésével minden meddőségi központban, így náluk is megduplázódna az elért terhességek, szülések száma – írta az alapító, Kaáli Nagy Géza professzor.

Mint korábban megírtuk, Magyarországon a fiatal párok ötödét érinti a meddőség, a gyermek vállalásának egyre gyakoribb akadálya a férfiak és nők egészségi problémája, csaknem 400 ezer embert érint a meddőség.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik