Budapest, 2015. szeptember 7.
A Nemzeti Közszolgálati Egyetem (NKE) tanulói esküt tesznek a felsőoktatási intézmény tanévnyitó ünnepségén Budapesten, a VIII. kerületi Orczy-parkban 2015. szeptember 7-én.
MTI Fotó: Máthé Zoltán
Közélet

Számos privilégiumot élvez Orbán egyeteme

D. Kovács Ildikó
D. Kovács Ildikó

2017. 05. 19. 13:33

Bár a kormánykommunikáció folyamatosan azt próbálja sulykolni, hogy a CEU az a felsőoktatási intézmény, amely különleges státuszt élvez Magyarországon, a HVG összeállításából kiderül, hogy ez a kivételezett helyzet inkább a Nemzeti Közszolgálati Egyetemre (NKE) igaz.

A többi felsőoktatási intézménnyel ellentétben a 2011-ben, a rendőr-, a honvédtiszti, illetve a közigazgatási képzések összevonásából létrehozott NKE-re külön törvény vonatkozik, amelyben számos kiváltságot határoztak meg. Más intézményekben lehetetlenné tették közigazgatási képzés indítását és az NKE monopolizálta az államtudományi képzést is. Ez utóbbiból csak az “Orbán-egyetemen” kaphatnak oklevelet a hallgatók.

A költségtérítésben is speciális a helyzet. Az NKE-n az államilag finanszírozott képzést közszolgálati ösztöndíjas képzésnek nevezik és arra nem vonatkozik az államilag támogatott ingyenes tanulmányi idő. Tehát a közpénzen elvégzett NKE befejezése után még simán tanulhat valaki államilag finanszírozott képzésben más egyetemen.

Ezen felül elindulása óta legalább 100 milliárd forintot költöttek az NKE-re fejlesztési célokra, valamint a kormány egyedülálló módon nem nevezett ki kancellárt sem az élére, aki az intézményt felügyelné.

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

US actress Sharon Stone arrives on May 21, 2013 for the screening of the film "Behind the Candelabra" presented in Competition at the 66th edition of the Cannes Film Festival in Cannes. Cannes, one of the world's top film festivals, opened on May 15 and will climax on May 26 with awards selected by a jury headed this year by Hollywood legend Steven Spielberg.     AFP PHOTO / LOIC VENANCE / AFP PHOTO / LOIC VENANCE
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.