Közélet

Az a kérdés, hogy ki lehet-e rúgni valakit azért, mert nem Fidesz-hívő

Az a kérdés, hogy ki lehet-e rúgni valakit azért, mert nem Fidesz-hívő

Pencz András a Momentum tagja. Korábban egy fideszes önkormányzatnál végzett szakmai munkát, de kirúgták. Azt mondja, kezdetben semmi baj nem volt azzal, hogy mit csinál a szabadidejében. Most perre készül. Interjú.

Amikor tavaly január 1-jén elkezdett dolgozni a XXII. kerületi önkormányzatnál, már volt köze a Momentumhoz?

Persze, de akkor még csak formálódott a szervezet. Az első táborunk 2015 késő tavaszán volt, ahol én már ott voltam. 2015 őszén keresett meg a helyi polgármester is – pont kinn voltam Görögországban a magyar válogatott focimeccsén –, már momentumosként.

Mikor mondta el a munkahelyén, hogy részt vesz a szervezet munkájában?

A Nolimpia-kampány elindulása előtt.

Mit szóltak?

A polgármester, Karsay Ferenc csak annyit, hogy tök oké, csináljam. Majd hozzátette, ameddig neki nem szólnak, hogy ezzel probléma van, addig rendben van.

Fotó: Berecz Valter

De szóltak. Sőt, a nyilvánosságra hozott hangfelvételen az alpolgármester azt mondta, a kerület érdekeivel ment szembe, hogy aláírást gyűjtött az olimpia ellen.

A kerületnek sok köze nem lett volna az olimpiához, ha jól emlékszem, egyetlen lőtér lett volna ott.

Jó, de ez fideszes vezetésű kerület, a pártnak és Orbán Viktornak pedig régi vágya volt egy olimpia megrendezése.

Ráadásul egyéni körzetet nem is vitt el más 2014-ben, csak a Fidesz.

Hogyan tudta összeegyeztetni, hogy ott dolgozik, majd elmegy aláírásokat gyűjteni kvázi a Fidesz ellen.

Jogilag egyelőre még az önkormányzatok függetlenek.

De ez egy fideszes önkormányzat.

Én szakmai munkát végeztem, ahhoz semmi közük nincs, mit csinálok a szabadidőmben. De alaposan lekádereztek, mert tudomásomra jutott, hogy mielőtt felvettek, már vita alakult ki, alkalmas vagyok-e.

Szakmailag?

Dehogy, politikailag. Ugyanis részt vettem 2015 őszén Papp Gergővel (a Momentum jelenlegi kommunikációs igazgatójával – T. R.) egy Vida Ildikó távozását követelő tüntetésen és szerepeltem egy videóban. Állítólag valaki fel is vetette, hogyan dolgozhatna az önkormányzatnál olyan, aki tüntet a NAV elnöke ellen. Mindezek ellenére felvettek.

Majd kirúgták.

A polgármester keresett meg, de biztos vagyok benne, hogy a kirúgásomhoz neki nincs köze.

Fotó: Berecz Valter

Hanem?

Ha tippelnem kellene, az alpolgármestert, Németh Zoltán Zsoltot mondanám, aki egyben a Fidesz választókerületi elnöke.

Ő a kerületi erős ember, van beleszólása abba, hogy 2019-ben ki indul az önkormányzati választásokon. Ha a polgármester nem úgy viselkedik, ahogy elvárják tőle, és ahogy a Fidesznek megfelelő, a helyére tesznek valaki mást. 2014-ben olyan világot éltünk – és majd meglátjuk, 2019-ben milyen lesz –, hogy ha a narancs logó mellé a farkaskutya képét rakják, őt szavazzák meg. Erős zsarolási potenciálja van a Fidesznek a kerületekben.

Akkor ez csak egy álca, hogy azért váltak meg öntől, mert meglátták az aláírások leadásakor egy fotón? Ez is elhangzik a hangfelvételen, ami a kirúgásakor készült.

Annak a felvételnek – amit egyébként én készítettem – csak egy kis részét hoztuk nyilvánosságra, amin az alpolgármester szerepel, mert ő közszereplő. De az egész úgy kezdődik, hogy a kabinetfőnök azt mondja, hogy az alpolgármesternek politikai felelőssége van a kerületben, de ezt aztán egyből eltolta magától az alpolgármester, mondván, nem erről van szó.

Hanem miről?

Azt mondta, több kerületi lakos megkereste őt, hogy én milyen szerepet vállalok és hol.

Visszatérve a polgármesterre, vele milyen volt a viszonya?

Nem titok, gyerekkorom óta a család barátja. Felvett, hiába szerepeltem azon a tüntetésen videón, mert olyan tudást vittem a kerületbe, amiből előtte hiány volt. Úgy volt vele, hogy szakmai alapon védhető a kinevezésem a többiek előtt.

Egészen addig volt védhető, amíg meg nem gyilkolták az olimpiai álmot.

Az egészben az az érdekes, hogy szóltam a Nolimpia-kampány kezdete előtt. Ha ez valós probléma lett volna, már akkor kirúgnak. Lehet, azt hitték, az egészből nem lesz semmi komoly. De már a legelején is azt mondták, hogy nekik csak az számít, az ottani munkámat végezzem el.

Fotó: Berecz Valter

Mi volt a munkája egészen pontosan?

Helyi ügyek. Ifjúság-kutatást, fejlesztéspolitikai attitűdkutatást végeztünk a kerületben, Bornegyed-kollekciót terveztünk egy ismert magyar márkával, átszabtuk az önkormányzati média költségvetését úgy, hogy ne az elavultabb médiumokra költsön a kerület. Ezek a kerület hasznára voltak.

Ha nem rúgják ki, a tervei szerint még ma is ott dolgozik?

Az év végéig mindenképp kitöltöttem volna a szerződésemet.

Nem érezte azt, hogy oda szarik, ahonnan a fizetését kapja?

Abszolút nem. Ők szarnak bele a kerületiek érdekébe azzal, hogy szakmailag megfelelő személyektől válnak meg politikai alapon.

Az Egyenlő Bánásmód Hatósághoz fordultak. Mi a cél?

A felvételen elhangzik, hogy az olimpiás aláírásgyűjtés, a politikai véleményem miatt kell távoznom, ami hátrányos megkülönböztetés. A célunk elsődlegesen az volt, hogy megegyezzünk az önkormányzattal, de ezt ők elutasították.

Mit akarnak helyette?

Az ő egyezségi ajánlatuk arról szólt, hogy kiadok egy nyilatkozatot, amiben az állt volna, hogy nincs igazam és visszavonom a beadványom. Ezzel szemben a mi egyezségi ajánlatunk arról szólt, hogy év végéig, ameddig a szerződésem szólt, kifizetik a munkabérem, hiszen részemről nem lett volna akadálya a további munkavégzésnek. És elismeri az önkormányzat, hogy politikai okok miatt kellett távoznom.

Közben az önkormányzat is feljelentést tett a XXII. kerületi rendőrkapitányságon a hangfelvétel miatt.

Nem tudni pontosan, hogy kicsoda, csak azt, hogy a felvételen szereplők. Vagy az alpolgármester vagy a kabinetfőnök. Esetleg mindketten. De eddig sem tanukét, sem gyanúsítottként nem kaptam idézést.

Fotó: Berecz Valter

Ha nincs egyezség a hatóságnál, hogyan tovább?

Akkor készek vagyunk polgári peres útra terelni az ügyet.

Azóta van munkája?

Nincs, a Momentumban dolgozom, nulla forintért. De az egy hónapos felmondási időmet még végigdolgoztam az önkormányzatnál. Ez alatt az idő alatt többször is tárgyaltam az önkormányzat nevében. Így a bizalom megszűnése, amire hivatkoznak, abszurd.

A Momentumon belül mi a feladata?

Szervezeti igazgató vagyok.

Megkínálták a kirúgása után ezzel?

Komoly verseny volt, hárman indultunk a posztért.

Ön szerint ha a jövőben bárkiről kiderül, hogy momentumos vagy segíti a szervezetet, számíthat hasonló negatív megkülönböztetésre?

Nem kell félni. Ezeknek az ügyeknek a napvilágra kerülése intő jel a hatalom számára. Ők sem örülnek, ha ilyenekkel van tele a sajtó. Szörnyű, hogy ma Magyarországon az a kérdés, hogy el lehet-e távolítani valakit azért a munkahelyéről, mert nem Fidesz-hívő és vállalja a nézeteit. Erre keressük a választ.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik