Közélet

Keményen nekimegy az Európai Néppárt a Fidesznek CEU-ügyben

A magyar kormány azonnal függessze fel a felsőoktatási törvény módosításával kijelölt határidőket, és haladéktalanul kezdjen tárgyalásokat az illetékes hatóságokkal a CEU ügyében annak érdekében, hogy az egyetem szabad intézményként működhessen tovább Budapesten – ez szerepel a Manfred Weber  jegyezte módosító javaslatban. A jobboldali Európai Néppárt frakcióvezetője így módosítaná azt a néppárti tervezetet, amelyről szerdán szavaznak az Európai Parlamentben. 

Ez azt jelenti, hogy Orbán Viktortól saját pártcsaládjának vezetője követelné, hogy teremtse meg a CEU tovább budapesti működésének feltételeit.

Az ülés napirendjén két határozattervezet szerepel majd. Az elsőt négy baloldali frakció nyújtotta be: a Szocialisták és Demokraták Progresszív Szövetsége, a Liberálisok és Demokraták Szövetsége Európáért, az Egyesült Baloldal-Északi Zöld Baloldal, illetve a Zöldek-Európa Szabad Szövetség közös javaslata a lehető legkeményebb eljárást javasolja. A beterjesztők szerint Orbánék intézkedései, a közösség alapértékeinek megsértése miatt meg kell indítani az Európai Unióról szóló szerződés hetedik cikke szerinti eljárást, aminek a vége a tagállam egyes jogainak felfüggesztése is lehet.

A Néppárt nyújtotta be a másik tervezetet, amely enyhébben fogalmaz, ám abban a szövegben is hivatkoznak – a CEU ellehetetlenítése mellett – például a menedékkérők vagy a civilek magyarországi helyzetére. Ez a verzió nem menne el a hetedik cikkely alkalmazásáig, igaz, az Európai Parlament illetékes bizottságát utasítaná arra, hogy tegye meg a szükséges lépéseket. Ezt, a saját pártjától származó változatot tenné sokkal keményebbé Weber.

Javaslata ugyanis ezúttal konkrét követelést fogalmaz meg, ami azt jelentené, hogy a Fidesz mellett eddig mindig kiálló Néppárt kényszerítheti Orbánt politikájának megváltoztatására.

Ráadásul Weber lépése azért is fájdalmas lehet a Fidesznek, mert a módosítás esetleges elfogadásával nagyobb esély mutatkozik arra, hogy a néppárti tervezet megkapja a szükséges szavazatmennyiséget az EP-ben.

A baloldaliak változatának megszavazására kicsi az esély, már csak azért is, mert az az EU-s „atombombát”, a hetedik cikkelyt vetné be, ám ennek elbukása után elegen lehetnek, akik átszavaznak a Weber javaslatával kiegészülő néppárti indítványra. (Az Európai Néppártnak 216 képviselője van a 750 fős parlamentben, a négypárti javaslatot benyújtó balos képviselőcsoportoknak pedig összesen 360.)

Weber módosító javaslata mellett még egy jelentős változtatás előirányzó csomag lesz terítéken: Branislav Skripek, az Európai Konzervatívok és Reformerek képviselőcsoportjának szlovák képviselője lényegileg azt szeretné elérni, hogy az EP adja teljes támogatását Orbán Viktor politikájához. Erre meglehetősen kevés esély mutatkozik – véli Ujhelyi István. Sőt a szocialisták EP-képviselője a 24.hu-nak azt mondta: a Fidesz körül egyértelműen elfogyott a levegő Európában, olyanra még nem volt példa, hogy egy kormányzat politikájával szemben a saját pártcsaládja fogalmazzon meg elítélő határozati javaslatot. „Nem szabad megvárnunk, míg Magyarország szavazati jogát is felfüggesztik, ezért minél előbb el kell takarítani az Európa-ellenes Fideszt a hatalomból” – fogalmazott az MSZP európai politikusa.

A hazai közvélemény-kutatások szerint erre ma kevés jel mutat, arra viszont annál több, hogy az Európai Unió ezúttal a szokásos elvi, jogtechnikai vitatkozás helyett konkrét lépést vár el Orbántól: maradjon meg jelenlegi formájában a CEU Budapesten.

Ez már csak azért is komoly politikai pressziót mutatna, mert a magyar kormánynak esze ágában sincs visszavonni a lex CEU-t.

(Kiemelt képünkön Orbán Viktor, Németh Zsolt, az Országgyűlés külügyi bizottságának fideszes elnöke, Silvio Berlusconi volt olasz miniszterelnök, a jobbközép Forza Italia párt vezetője és Antonio Tajani, az Európai Parlament elnöke tárgyal az Európai Néppárt máltai kongresszusán. Fotó: MTI / Miniszterelnöki Sajtóiroda / Szecsődi Balázs )

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik