Közélet

Felségsértésből kettő nem elég: harmadszor is kimehetett a meghekkelt Orbán-interjú

Baksa Roland
Baksa Roland

újságíró. 2017. 05. 17. 11:02

Harmadszor is belenyúlhatott valaki az informatikai rendszerbe a Mészáros Lőrinc érdekeltségébe került Fejér Megyei Hírlapnál. Pedig év végén öt embert tettek lapátra, amiből arra lehetett következtetni: őket tartják felelősnek a kormányfővel készített karácsonyi interjú meghamisításáért.
Korábban a témában:

Távolodunk az Orbán Viktor kormányfővel készített interjú tavaly karácsonyi meghekkelésétől, ám az ügy nem ér véget, sőt, mind kínosabbá válik a Mészáros Lőrinc érdekeltségébe került lap vezetése számára.

A Mediaworks tulajdonában álló Pannon Lapok Társaságához (PLT) tartozó Fejér Megyei Hírlap december 24-i számában olyan interjú jött le, amelybe valaki belenyúlt, olyan félmondatokkal toldva meg a miniszterelnök mondandóját, mint hogy

mi kikértük az emberek véleményét, bár nem érdekelt minket,

és hogy

az ápolónők bérét 2017-ben és 2018-ban is folyamatosan emeljük. A kórházi hullák száma is emelkedik.

Amint arról beszámoltunk, április 1-jén újra kiment a meghamisított interjú a lap digitális száma, a FejerDigital előfizetőinek.

Ám ezzel az újrázással még mindig nem ért véget a történet: a 24.hu-hoz eljutott újabb információk szerint április 10-11-én ismét belenyúlhatott valaki az informatikai rendszerbe.

A normál rend szerint a FejerDigital előfizetői hajnali 6-kor emailt kapnak az aznapi számról, ami kicsit bővebb is a Fejér Megyei Hírlap aktuális nyomtatott számánál. Ha más időpontban kapnak levelet a digitális szám előfizetői, az váratlan eseményt jelez. Ilyen történt egymás után kétszer: a lapunkhoz eljutott két levél tanúsága szerint április 10-én éjfél előtt kiment egy értesítés a FejerDigital előfizetőinek, hogy nézzék meg az aktuális lapszámot, de a link egy két hónappal korábbi időpontra, február 6-ra mutatott.

Április 10-én este 11 óra 10 perckor kiment levél, február 6-i számra utaló linkkel. (A levél egyes részeit forrásvédelmi okokból kitakartuk.) Forrás: 24.hu

Aztán ezen levél után nem sokkal, de már éjfél után, vagyis április 11-én, éjfél után pár perccel egy másik levél is landolt az előfizetők email-fiókjában. Ami szintén a február 6-i dátumból képzett linket tartalmazza.

Egy órára rá, de már április 11-én, 0 óra 10 perckor kiküldött levél. Szintén bő két hónappal korábbi számra utaló linkkel. Itt is forrásvédelmi okból takartuk ki a levél egyes részeit. Forrás: 24.hu

Volt, aki megnyitotta a két, egy óra különbséggel küldött levelet: azt mondta lapunknak, hogy az egyikben levő linkre kattintva újra a meghekkelt Orbán-interjút tartalmazó lapszám – tehát a karácsonyi – nyílt meg, a másik levélben levő linkre bökve azonban már a hamisítás nélküli verziójú nyilatkozatot látta. A linkek mögül nem sokkal később ugyanakkor kiszedték a csatolmányt, ezért most semmi nem nyílik meg a február 6-i lapszámra mutató linkre kattintva. Ilyen kármentés történt április 1-jén is: akkor gyorsan eltüntették a kínos interjút tartalmazó csatolmányt a link mögül.

Az előfizetők e-mailes postaládájába hajnali 6-kor újabb levél érkezett: a normál menetrend szerint érkező normál értesítés, az aznapi, április 11-i lapszámra mutató linkkel.

Itt már a rendes e-mail, rendes dátummal. Forrás: 24.hu

Az április 10-11-i események azért lehetnek felettébb kellemetlenek a Mediaworks tulajdonába tartozó PLT, illetve a Fejér Megyei Hírlap vezetésének, mert már a karácsonyi eset után hajtóvadászat indult a hekkelést elkövető ember(ek) ellen. Öt munkatársat lapátra is tettek. Ám ahogyan az április 1-jei eset és az utána történt újabb informatikai beavatkozás mutatja, más lehet a tettes.

A rendőrségi nyomozás három héttel ezelőtt még tartott, mostanra a hírek szerint van gyanúsított, de úgy fest, nem azok között, akikkel a PLT vezetése el akarta vitetni a balhét. Legalábbis egyikük sem tud arról, hogy ő lenne a gyanúsított – márpedig ha gyanúsítottat nevez meg a rendőrség, úgy a gyanúsítást az érintettel közölni kell. A rendőrséget is kerestük, szerettük volna megtudni, hogy hivatalosan is van-e gyanúsított, ha igen, hány, és a kirúgottak közül van-e valaki a gyanúsítottak között. A rendőrség a péntek délután feltett kérdéseinkre cikkünk megjelenéséig, tehát három nap alatt nem válaszolt.

Azért is főhet a feje a lap, illetve a kiadó cég vezetésének, mert az öt pellengérre állított, most már csak volt munkatárs közül ketten munkaügyi pert indítottak a cég ellen, és sérelmi díjat is követelnek, hitelrontás miatt is elégtételt akarnak venni.

Hallgatnak, mint a sír

Hiába kerestük PLT – a decemberi eset utáni vizsgálatról akkor még nyilatkozó – ügyvezetőjét, Kázmér Juditot, a Fejér Megyei Hírlap főszerkesztőjét, Elekes Andrást és a Mediaworksöt az április 10-11-i levelek ügyében, egyikük sem reagált cikkünk megjelenéséig. (Ugyanígy hallgatásba burkolóztak legutóbb is, amikor az április 1-jei hekkelés miatt voltunk kíváncsiak az álláspontjukra.)

Kázmér Juditra mindenesetre rájár a rúd mostanában. Információink szerint pár héttel ezelőtt elvették tőle a PLT dolgozói feletti munkáltatói jogokat, amelyek a PLT ügyvezetőjeként őt illették meg tavaly év vége óta. Azt nem tudjuk, ez összefüggésben van-e a kormányfői interjú körüli botránnyal. Hiába kerestük őt és a Mediaworksöt ebben az ügyben is, nem kaptunk választ kérdéseinkre.

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

Swedish director Ruben Ostlund delivers a speech on stage after he was awarded with the Palme d'Or for the film 'The Square' on May 28, 2017 during the closing ceremony of the 70th edition of the Cannes Film Festival in Cannes, southern France.  / AFP PHOTO / Alberto PIZZOLI
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.