Közélet

LMP: A Fidesz szembemegy az emberekkel

Nem érdekli a magyar emberek véleménye a Fideszt, mert minden képviselője leszavazta ma a Lehet Más a Politika (LMP) alaptörvény-módosítását – írta közleményben a párt társelnöke, Szél Bernadett. A módosítás elfogadásával kötelező lett volna népszavazást kiírni a Paks II.-beruházásról. A LMP parlamenti frakciójának vezetője szerint azzal, hogy a kormánypártok egy az egyben elutasították a módosítást, azt üzenik, hogy nincs szükségük a választók felhatalmazására.

Szél emlékeztetett arra, hogy a netadóval kapcsolatban Orbán Viktor még azt mondta: “nem vagyunk mi kommunisták, hogy a nép akaratával szemben kormányozzunk”. Az LMP nem adja fel a küzdelmet, és rá fogja kényszeríteni a kormányt a népszavazás kiírására – áll a közleményben.

A párt korábban népszavazási kezdeményezést adott be a paksi bővítéssel kapcsolatban, ám a Nemzeti Választási Bizottság azzal utasította el hitelesítést, hogy hogy azok nemzetközi szerződésből eredő kötelezettség végrehajtásába ütköznek, illetve nem felelnek meg az egyértelműség követelményének. Hivatkoztak arra is, hogy miközben egy eredményes népszavazás három évig köti az Országgyűlést, a megfogalmazás azt a látszatot kelti, hogy a választók akár 20 évre kötelező érvényű döntést tudnak hozni.

Az LMP a parlamenti szavazás előtt kiosztott egy útmutatót a képviselőknek, hogy miért kellene igennel szavazniuk a módosítóra. A lapot Font Sándor fideszes képviselő “nagyon humoros” megjegyzéssel vitte vissza Szél Bernadettnek.

A kormány bizonyítványt kapott gyávaságból: a népszavazást lehetővé tevő törvényjavaslatunkat 1) leszavazták, 2) mindezt…

Közzétette: Szél Bernadett – 2017. május 16.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik