Közélet

Nagyot kaszált a május 1-jei forgalomelterelésen az V. kerület

A napokban kapták meg a 30 ezer forintos csekket azok az autósok, akik május 1-jén a Bajcsy-Zsilinszky út teljes lezárása miatt az Arany János utcai metrómegállónál befordulva, a Podmaniczky Frigyes téri trolibuszfordulón keresztül próbálták elhagyni a rendezvények miatt bedugult főutat. A büntetéseket akkor postázhatták, amikor Pintér Sándor belügyminiszter bejelentette, hogy kamerafelvételek alapján nem lehet büntetni az autósokat.

A 24.hu egyik olvasóját is megbüntette május 1-én a Belváros-Lipótvárosi Közterület-felügyelet, amely videokamerával figyeli a BKV-járművek számára fenntartott területet.

A 30 ezer forintos közigazgatási bírságot a Podmaniczky Frigyes tér 1. előtti szabálytalan közlekedésre hivatkozva szabták ki az V. kerület közteresei. Olvasónk szerint a felügyeleten nem hatódtak meg akkor sem, amikor telefonon kérdőre vonta őket a csekk miatt.

Május 1-jén ugyanis Forma 1-es autóbemutatót tartottak az Andrássy úton, ezért lezárták a környéket. Az útlezárás érintette a Deák teret is, így keresztirányban sem közlekedhettek az autók. A rendőrök már a Bajcsy-Zsilinszky út közepén, az Arany János utca és a Deák tér között útzárat állítottak fel, és visszafordították a forgalmat. A kétsávos Bajcsy-Zsilinszky útról sokan a Podmaniczky Frigyes téren keresztül igyekeztek kimenekülni a hatalmas dugóból.

Olvasónk szerint azt a közteresek is elismerték, hogy a Bajcsy-Zsilinszky út várható lezárását nem nagyon jelezték előre, így az autósok nem tudhatták, hogy másfele kellene kerülniük. Ennek ellenére a rendkívüli forgalmi helyzetben sem függesztették fel a büntetések kiszabását, holott pont a lezárások miatt szinte nem is volt BKV-forgalom a környéken.

A büntetéseket egyébként szinte azzal egyidőben postázták, hogy Pintér Sándor megtiltotta a kerületek köztereseinek, hogy kamerás felvételek alapján bírságoljanak. A belügyminiszter döntése szerint a felügyelők csak akkor büntethetnek, ha személyesen intézkedtek a helyszínen. Ha kamera veszi fel a szabálytalankodót, akkor a képet a rendőrségre kell továbbítani. A rendőrök viszont nem büntetnek automatikusan.

Március végén a III. kerületben a Szépvölgyi útnál elhelyezett térfigyelő kamera miatt pattant ki bírságolási botrány, amelyet Tarlós István főpolgármester reklamációs hadjárata indított el. Tarlós közölte: számos panasz érkezik, mivel a térfigyelő kamerák képei alapján szabnak ki büntetéseket (így járt a felesége is). A főpolgármester szerint ez jogtalan, sőt azt is felvetette, hogy azok, akik már befizették a büntetést, esetleg visszaperelhetnék azt. Az eset után kiderült, hogy Budapesten legalább hét kerületben büntetnek hasonló módon a közterület-felügyelők.

A 24.hu megkérdezte az V. kerület sajtószóvivőjét, hogy hány autóst büntettek meg az útlezárás idején, illetve, hogy miért nem szüneteltették a bírságolást. Választ egyelőre nem kaptunk.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik