Közélet
Brüsszel, 2017. április 26.
Orbán Viktor miniszterelnök sajtótájékoztatót tart az Európai Parlament (EP) plenáris ülése után Brüsszelben 2017. április 26-án. A plenáris ülés egyik fő témája az alapjogok magyarországi helyzete volt. (MTI/EPA/Olivier Hoslet)

Tekintélyt veszíthet Orbán a Brüsszel elleni harcban

Medvegy Gábor
Medvegy Gábor

hírszerkesztő. 2017. 05. 12. 19:00

A legsúlyosabb szankcióval büntetné a magyar kormányt az Európai Parlament elé jövő szerdán kerülő határozattervezet, de bizonytalan, hogy lesz-e mögötte többség.

Az Európai Parlament négy képviselőcsoportja is elszántnak látszik abban, hogy a lehetőségekhez mérten legsúlyosabb szankcióval büntessék a magyar kormányt.

Még április végén tartottak vitát a magyar jogállamiság helyzetéről az Európai Parlamentben, ami előtt azt is eldöntötték, hogy a május 17-i plenáris ülésen állásfoglalást fogadnak el. A biztosítékot a Közép-európai Egyetem (CEU) működését ellehetetlenítő felsőoktatási törvénymódosítás verte ki, de a civiltörvényt, a menekültügyi szabályozást és az „Állítsuk meg Brüsszelt!” kampányt is Orbán Viktor fejére olvasták.

Végigmennek az aggodalmakon

A jövő szerdai ülésre két határozattervezetet nyújtottak be, egyet négy baloldali frakció közösen, egyet pedig a Fideszt is soraiban tudó Európai Néppárt. Nyilván az előbbi – a Szocialisták és Demokraták Progresszív Szövetsége, a Liberálisok és Demokraták Szövetsége Európáért, az Egyesült Baloldal-Északi Zöld Baloldal, illetve a Zöldek-Európa Szabad Szövetség által közösen jegyzett – javaslat a radikálisabb. Ez egészen odáig megy, hogy megállapítja:

a magyarországi helyzet indokolja az Európai Unióról szóló szerződés hetedik cikke szerinti eljárás megindítását,

és utasítaná is az Európai Parlament Állampolgári Jogi, Bel- és Igazságügyi Bizottságát, hogy kezdje meg az eljárás előkészületeit.

A baloldali határozattervezet részletesen fel is sorolja azokat az ügyeket, amelyeket figyelembe vettek javaslatuk megfogalmazásakor: köztük van a CEU-törvény, a menedékkérők automatikus fogva tartását engedélyező szabályozás, a külföldről finanszírozott nem kormányzati szervezetekről szóló törvényjavasla és a nemzeti konzultáció. Megemlítik, hogy aggodalmak támadtak a közpénzek felhasználásával, a civil szervezetek elleni támadásokkal, a polgárok tömeges megfigyelésével, az egyesülési- és szólásszabadsággal, a médiapluralizmussal és a Népszabadság bezárásával, a romák, LMBTI-személyek, nők jogaival, valamint az igazságszolgáltatási rendszerrel is. A nemzeti konzultációt és a kormány ahhoz kapcsolódó hirdetési kampányát erőteljesen megtévesztőnek és elfogultnak nevezik.

Nehézkes a jogi atombomba bevetése

Az Európai Unióról szóló szerződés második cikke kimondja, hogy a szervezet az emberi méltóság tiszteletben tartása, a szabadság, a demokrácia, az egyenlőség, a jogállamiság, valamint az emberi jogok – ideértve a kisebbségekhez tartozó személyek jogait – tiszteletben tartásának értékein alapul. Az EU-t a pluralizmus, a megkülönböztetés tilalma, a tolerancia, az igazságosság, a szolidaritás, valamint a nők és a férfiak közötti egyenlőség társadalmának nevezi.

A hetedik cikk arra vonatkozik, ha egy tagállam súlyosan megsérti ezeket az értékeket.

Ezt az állam- és kormányfőket tömörítő Európai Tanács állapíthatja meg, de mielőtt megtenné, meghallgatja a szóban forgó tagállamot, és ajánlásokat is tehet neki.

Vagyis korántsem gyors lefolyású eljárásról van szó, ráadásul miután a kérdéses tagállam benyújtotta az észrevételeit, a tanácsnak egyhangúlag kell olyan megállapításra jutnia, hogy a második cikkben említett értékek súlyosan és tartósan sérültek. Ezután minősített többséggel dönthetnek arról, hogy felfüggesztik a renitens tagállam egyes jogait, beleértve az államot a testületben megillető szavazati jogokat.

Átszavazókra lesz szükség

A néppárti javaslat visszafogottabban fogalmaz, de ugyancsak hivatkozik a CEU, a civilek, a menedékkérők ügyére, és a nemzeti konzultációra. Felszólítaná az Európai Bizottságot a magyarországi helyzet alapos értékelésére, és arra, hogy „maradéktalanul támogassa a magyar kormányt a megfelelő megoldások megtalálásában”, a magyar kormányt pedig arra, hogy folytasson párbeszédet az Európai Bizottsággal. A hetedik cikk a néppárti határozattervezetben nem kerül elő, ugyanakkor az Európai Parlament Állampolgári Jogi, Bel- és Igazságügyi Bizottságát arra utasítaná, hogy „tegye meg a szükséges lépéseket”, ha a magyar kormány az Európai Bizottság által megszabott határidőn belül nem ad megfelelő választ a helyzet megoldására.

Fontos megjegyezni, hogy egyik határozati javaslat mögött sincs egyértelmű többség. Az Európai Néppártnak 216 képviselője van a 750 fős parlamentben, a négypárti javaslatot benyújtó képviselőcsoportoknak pedig összesen 360. Vagyis az utóbbi javaslat elfogadásához tizenhat „átszavazóra” van szükség, de nem kizárt, hogy a Néppártban is találnak ennyit, a brüsszeli Politico már április elején arról írt, hogy svéd, finn, holland, belga, luxemburgi, sőt, több német néppárti képviselő is szabadulna Orbántól és a Fidesztől. Valóban vannak olyan néppárti képviselők, mint a luxemburgi Frank Engel, akik nagyon súlyos dolgokat mondanak a Fideszről, megszabadulnának tőle; Engel már a Magyarországnak járó támogatások felfüggesztését is fölvetette.

Már a vitának is súlya van

Balázs Péter volt külügyminiszter, a CEU Nemzetközi Tanulmányok és Európai Tanulmányok tanszékének oktatója, aki 2004-ben a regionális politikával foglalkozó uniós biztosi tisztséget is betöltötte, a 24.hu kérdésére azt mondta, egyértelműen azért óvatosabb a néppárti javaslat, mert a Fideszről mint saját pártcsaládjuk tagjáról esik benne szó. Azt, hogy miért ilyen hosszadalmas a hetedik cikk szerinti eljárás, miért ennyire óvatos az EU, amikor saját alapelveinek megvédéséről van szó, azzal magyarázta, hogy az Európai Unió nem más, mint a tagállamok klubja, a lisszaboni szerződést kormányok képviselői fogalmazták meg, akik arra is gondoltak, hogy mi lesz, ha „egy napon ők kerülnek a vádlottak padjára”. Hangsúlyozta:

az EU szabályait a tagállamok alkotják meg önmaguk számára, nincs benne semmiféle külső erő, összeesküvés, vagy „Brüsszel” akarata.

Arra a felvetésre, hogy zárulhat-e határozat nélkül a Magyarországról szóló EP-vita, ha sem a néppárti, sem a négypárti javaslatnak nem lesz többsége, Balázs Péter azt válaszolta: ez előfordulhat, de az Európai Parlamentben már annak is jelentősége van, hogy miről, miként vitatkoznak. „Ez egy hatalmas nyilvános aréna, ahonnan messze hangoznak a kijelentések” – fogalmazott, hozzátéve, hogy már magának az eseménynek is politikai súlya és hatása van.

Az egykori uniós biztos és külügyminiszter szerint az sem zárható ki, hogy néppárti képviselők átszavazásával fogadják el a baloldali javaslatot. „Mindenki maga dönt” – mondta, hozzátéve, hogy úgy, ahogy a nemzeti parlamentben, az Európai Parlamentben is jelzik a képviselőcsoportok vezetői, hogy egy javaslat mellett vagy ellen szavazzanak a képviselők, de nincs szoros frakciófegyelem, van példa átszavazásokra.

Ha odáig jut az eljárás, Orbán Viktor számíthat arra, hogy a lengyelek megvétózzák, hogy az Európai Tanács megállapítsa az uniós értékek megsértését. Balázs Péter szerint ez része a politikai játszmának, a lengyelek önmaguk ellen is szavaznának, ha egy ilyen döntést támogatnának, mert ők lennének a következők. Úgy látja,

az Orbán-kormány már magával az eljárással is tekintélyt veszíthet, és minél tovább jut a folyamat, annál inkább megbélyegződik,

látványossá válik, hogy eltért a közös normáktól. Ha végül a szavazati jogot is megvonnák Magyarországtól, az nyilvánvalóan azzal járna, hogy hiányozna a magyar álláspont az uniós döntésekből.

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

Budapest, 2012. június 14.
Zaid Naffa, Jordánia magyarországi tiszteletbeli konzulja (j) mond beszédet a Buddha-Bar Hotel Klotild Palace megnyitó ünnepségén. Mellette Orbán Viktor miniszterelnök (k) és Németh Lászlóné nemzeti fejlesztési miniszter áll. Budapest új luxusszállodáját az Erzsébet híd pesti hídfőjénél lévő Klotild Palotában jordán üzletemberek cége, a Mellow Mood Group alakította ki.
MTI Fotó: Kollányi Péter
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.