Közélet

Már Amerikában is meggyilkolnák az olimpiai álmot

Boston, Hamburg, Róma, Budapest – városok, ahol már elbukott a 2024-es olimpiai pályázat. Párizs és Los Angeles várja a NOB szeptemberi döntését. De a kaliforniai városban is megjelentek az ellenzők.

Orbán Viktor, Tarlós István és Borkai Zsolt február végén döntött úgy, Budapest visszalép a 2024-es olimpiai pályázattól, miután a Momentum Mozgalom 266 ezer aláírást adott le a rendezésről szóló népszavazási kezdeményezéséhez.

A párttá alakuló mozgalom olimpiaellenes akciója – az álomgyilkosság, ahogy a miniszterelnök mondta – nem volt előzmény nélküli, a 2024-es pályázatot két városban is hasonló mozgalmak akadályozták meg. A No Boston kampánya után az Amerikai Olimpiai Bizottság által kiválasztott város 2015 nyarán visszalépett a pályázattól. 2015 novemberében pedig Hamburg mondott nemet a nyári olimpia megrendezésére. Ott eljutott népszavazásig a kérdés, végül szűk többséggel a nemek győztek a német városban. 2016 szeptemberében – az új városvezetés döntése nyomán – Róma is visszalépett. Ezután következett a magyar kihátrálás.

Amerikában egyszer már sikerült

A Momentum sikere után a bostoni szervezet társelnökével, Christopher Dempsey-vel és a hamburgi aktivistával, Klas Rühlinggel beszélgettünk. A No Boston társelnöke akkor elmondta a 24.hu-nak, hogy kampányuk azért volt sikeres, mert felhívták az emberek figyelmét az olimpiarendezés árnyoldalaira és kockázataira is. Nyertek, mert a tények és a valóság az ő oldalukon állt, állította.

Hasonlóra készülnek Los Angeles-ben is. A napokban színre lépő NOlympics LA egyik vezetője, Johnny Coleman azt mondta, a pályázás is antidemokratikus volt, semmibe vették az emberek érdekeit, csak arra koncentráltak, hogy a gazdagok még gazdagabbak legyenek.

Olimpiai látványterv Los Angelesből

A mozgalomról a The Nation írt először, majd a Vice Sport is készített velük egy riportot. A 24.hu-nak is azt mondták, Amerikában sokkal fontosabb társadalmi problémákkal kell megküzdeni annál, mint hogy olimpiát rendezhessenek, például a hajléktalansággal, a lakhatással és az egészségüggyel.

Az országban Los Angelesben az egyik legmagasabb a otthontalanok száma, mondta Coleman.

Arra a kérdésre, hogy nincsenek-e elkésve a Nolympics LA mozgalom május eleji elindításával, hiszen a Nemzetközi Olimpiai Bizottság szeptemberben dönt arról, kinek ítélik a 2024-es játékok rendezési jogát, azt mondták, az időzítés nem véletlen. Ugyanis a NOB szakértői a napokban érkeztek a városba egy rövid szemlére.

Azt akartuk, hogy ne csak az olimpia lelkes híveivel találkozzanak

– tette hozzá.

Köztük a polgármesterrel. Marty Walsh az olimpiaellenes mozgalomról csak annyit mondott, nem több, mint tíz ember a Twitteren.

Trump közbeszól

Azt egyelőre nehéz megmondani, mekkora potenciál van a Los Angeles-i mozgalomban, de az biztos, hogy Donald Trump amerikai elnök szeretné, ha országa olimpiát rendezne, ráadásul hatalmas társadalmi támogatottság is van mögötte.

A magyar olimpiai pályázat mögött soha nem sorakozott fel elsöprő tömeg, a kormányközeli Kód Piac-, Vélemény- és Médiakutató Intézet is csak 63 százalékos támogatottságot mért az olimpia mellett az év elején, az Ipsos pedig 2016 szeptemberében jutott arra, hogy a magyar lakosság 58 százaléka örülne, 62 százalékát pedig büszkeséggel töltené el, ha Budapest rendezné a 2024-es olimpiát. Majd amikor beindult a Nolimpia-kampány, kiderült, néhány hónap alatt átfordítható a közhangulat.

A budapesti olimpiai pályázatról népszavazást kezdeményező Momentum közvélemény-kutatást rendelt egy ismert piaci szereplőtől 2017 februárjában, amit a 24.hu-nak sikerült megszereznie. Kiderült, a rendezés mögött, nincs társadalmi támogatottság, a megkérdezettek 45 százaléka támogatta a pályázatot, 51 százalék ellene volt. Budapesten 62 százalék elutasította a rendezést, csak 31 százalék pártolta.

Olimpiai látványterv Los Angelesből

Los Angelesben – ahol 1932-ben és 1984-ben is rendeztek nyári olimpiát – más a helyzet, egy tavalyi felmérés szerint a lakosság 88 százaléka reméli, hogy a város megkapja az olimpiarendezés jogát, ráadásul ennek a tömegnek az 56 százaléka erősen támogatja is ezt.

Az olimpia melletti kiállás tehát stabil a városban, korábbi mérések is 80 százalék fölötti támogatottságot mutattak, az 1984-es rendezés miatt pedig a kellő infrastruktúra is rendelkezésre áll, ráadásul a polgármester azt gondolja, az olimpia pénzt is fog hozni.

De Coleman és csapata bizakodó, szerintük szeptemberig, a limai NOB-döntésig ők is képesek egy erőteljes tájékoztató és figyelemfelhívó kampánnyal átfordítani a közgondolkodást, és eltolni az olimpiát Los Angelesből.

A célunk kettős. Le akarunk ülni a helyi szervezőkkel, azt akarjuk, hogy komolyan vegyenek minket, és meg akarjuk mutatni, mibe kerülne egy olimpia valójában. Vitatkozni akarunk.

A városból egyébként a Nemzetközi Olimpiai Bizottság megfigyelői rögtön a még kandidáló Párizsba mennek, ahol korábban online petíció indult az olimpia ellen.

A Momentum figyel

Egyetlen Nolimpiás Facebook-megosztást leszámítva a Momentum eddig nem állt be a Los Angeles-i szervezet mögé, információink szerint nem véletlenül. A párttá alakulás küszöbén álló mozgalom épp a single issue-jelleget próbálja meghaladni, vagyis elkerülni annak a csapdáját, hogy egyetlen ügyhöz kössék őket.

Természetesen – ha igény lesz rá az amerikai részről – tanácsokkal segítik majd a Nolympics LA-t, de „a Momentum már próbál több lenni, mint álomgyilkos fiatalok”, mondta egy momentumos forrásunk.

Kiemelt kép: a Los Angeles-i olimpiai park / Mark Ralston / AFP / Getty Images Hungary
(A 2018 oldalas Los Angeles-i pályázat itt érhető el, a kandidálás hivatalos honlapja pedig itt.)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik