Közélet

Csatlakozik az EU az isztambuli egyezményhez

Csatlakozik az Európai Unió a nők elleni erőszak felszámolását célzó isztambuli egyezményhez a tagállami kormányokat tömörítő tanács csütörtöki döntése értelmében. A tanács sajtószolgálata hangsúlyozta, az unió a döntéssel megerősíti elkötelezettségét a küzdelem mellett, amelyet a nők elleni erőszakkal szemben folytatnak Európában és világszerte.

A nők elleni erőszak a diszkrimináció egyik szélsőséges formája, amely sérti az emberi jogokat. Az Európai Unió, azzal, hogy csatlakozik az isztambuli egyezményhez, megerősíti vezető szerepét a nők elleni erőszakkal és a nemi diszkrimináció minden formájával szembeni harcban

– közölte Helena Dalli, az EU soros elnökségét betöltő Málta illetékes minisztere.

Az aláírást követően el kell fogadni a konvenció rendelkezéseit, amelyhez az Európai Parlament jóváhagyása is szükséges. A tanácsi közleményben emlékeztettek arra, hogy Európában minden harmadik nőt ért már fizikai vagy szexuális erőszak, húsz nőből pedig egyet megerőszakoltak.

Az Európa Tanács által 2011-ben elfogadott konvenció az első nemzetközi jogi eszköz az erőszakot elszenvedő nők védelmében, de a családon belüli és párkapcsolati erőszak minden más aspektusára is kitér, többek között az erőszak tanúivá váló gyermekek védelmére is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik