Épület - Brüsszel - Az Európai Parlament épülete
Közélet

A legkeményebb fegyvert vetnék be a magyar kormány ellen az EP-ben

24.hu
24.hu

2017. 05. 11. 21:52

Több frakció is a hetedik cikkhez nyúlna, ha a kormány nem kezd párbeszédet a felmerült aggodalmak kapcsán.
Korábban a témában:

Az Európai Parlament négy frakciója közösen jegyzi azt a határozattervezetet, amely kezdeményezné az Európai Unió alapszerződésének hetedik cikke szerinti eljáráshoz szükséges első lépés megtételét – írja a Bruxinfo. A javaslat benyújtói a Szocialisták és Demokraták (S&D), a liberálisok (ALDE), a Zöldek és az Egyesült Baloldal képviselőcsoportjai.

Egy másik határozattervezetet a Fidesz-KDNP-t is soraiban tudó Európai Néppárt nyújtott be, amely a hetedik cikk szerinti eljárásra homályosan céloz, mint lehetőségre, ha a magyar kormány nem tenné meg a megfelelő lépéseket az Európai Bizottság által megszabott határidőn belül a problémák orvoslására.

A magyarországi helyzetről szóló állásfoglalásról május 17-én szavaz az Európai Parlament plenáris ülése.

A Bruxinfo azt írja: a négypárti javaslat kimondaná, hogy „Magyarországon jelenleg rendszerszerű fenyegetésnek vannak kitéve az EU-alapszerződésben lefektetett alapelvek, ami feljogosítja az intézményeket a hetes cikkely alkalmazására”. Erre elvileg az uniós szerződés értelmében akkor van lehetőség, ha egy tagállamban súlyosan és folytatólagosan sérülnek a szerződés 2. cikkében felsorolt demokratikus alapelvek, vagy ennek fennáll a kockázata. A tervezet arra utasítaná az Európai Parlament állampolgári jogi szakbizottságát, hogy készítsen indoklással ellátott javaslatot, ami alapján elindulhat a folyamat.

Az Európai Néppárt saját állásfoglalás-tervezete arra utasítaná az állampolgári jogi szakbizottságot, hogy folytassa a vitát Magyarországról, és tegye meg a szükséges lépést, ha a magyar kormány nem hoz megfelelő intézkedéseket a Bizottság által megszabott határidőn belül a helyzet orvoslására, és megállapításra került a szerződés 2. cikkében rögzített értékek komoly megsértésének az egyértelmű kockázata.

A baloldali négypárti szövegtervezet fel is sorolja a beazonosított problémákat. Azt akarják, hogy az EP szólítsa fel a magyar kormányt, hogy „kezdjen párbeszédet az Európai Bizottsággal minden korábban említett aggodalmat illetően, különösképp a menekültek emberi jogait, a dolgozó terhes nők jogait, az oktatási szabadságot, a romák oktatási ágazatban tapasztalt szegregációját illetően”.

A közös négypárti tervezet arra is felszólítja az Európai Bizottságot, hogy szigorúan ellenőrizze az uniós források magyarországi felhasználását, különösképp a menekültekkel és menedékkérőkkel, a közérdekű tájékoztatással, az oktatással, a társadalmi befogadással, és a gazdasági fejlesztésekkel összefüggésben. Arra is felszólítanák a magyar kormányt, hogy „változtasson a menekültügyi törvény és a felsőoktatási törvény kifogásolt részein, valamint vonja vissza a külföldről támogatott civil szervezetekről szóló törvénytervezetet”.

Az Európai Néppárt pedig az Európa Tanács parlamenti közgyűlése által április 27-én elfogadott ajánlások követésére kéri a magyar kormányt, amelyek közt ugyancsak megfogalmazódott a civiltörvény tervezetének visszavonása.

A hetedik cikk szerinti eljárás hazánk szavazati jogának felfüggesztésével járhat.

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

US actress Sharon Stone arrives on May 21, 2013 for the screening of the film "Behind the Candelabra" presented in Competition at the 66th edition of the Cannes Film Festival in Cannes. Cannes, one of the world's top film festivals, opened on May 15 and will climax on May 26 with awards selected by a jury headed this year by Hollywood legend Steven Spielberg.     AFP PHOTO / LOIC VENANCE / AFP PHOTO / LOIC VENANCE
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.