Közélet
A Magyar Diaszpóra Tanács ülése

Semjént börtön fenyegetné közokirat-hamisítás miatt? Feljelentés érkezett az ügyészségre

24.hu
24.hu

2017. 05. 09. 10:59

Nem ült el a Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes nagyon kínos ügye. Arra Lattmann Tamás nemzetközi jogász figyelt fel, hogy egy április 3-i és budapesti keltezésű törvényjavaslaton (a CEU-t lényegében ellehetetlenítőn) Semjén Zsolt aláírása szerepel, ami azért furcsa, mert akkor Semjén Irán fővárosában, Teheránban volt. (Ott mini-atomerőmű építéséről tárgyalt az irániakkal.) Ezzel pedig, véli a nemzetközi jogász, közokirat-hamisítást követhetett el valaki, valahol.

A Miniszterelnökség magyarázkodása nem sokáig késett. Ennek lényege, hogy Semjén március 31-én írta alá a papírt, aztán valaki április 3-án benyújtotta a parlamentnek. Az ügyirat kelteként pedig nem az aláírás, hanem a benyújtás napja került feltüntetésre, amelyet semmilyen szabály nem zár ki – állította a Miniszterelnökség.

De vannak jogászok, akik szerint ez nincs rendben. Az Átlátszó egyik magas rangú, neve elhallgatását kérő jogi forrása szerint lényegében kapitális baromság, hogy a keltezés ne az aláírás dátumát jelölné. És így véli Lattmann Tamás is, aki újabb Facebook-posztjában vágott vissza. Lattmann azt írja, utalva a Miniszterelnökség válaszára, ha azt igaznak fogadnánk el, akkor

az sem “szabályellenes”, ha mondjuk idézetet helyeznek el ott az “Ali baba és a negyven rabló” című meséből, de attól még az okirat keletkezésének helye nem lesz Khoraszán városa. Nem tudom, ebből világos-e, hogy mekkora ostobaságot nyilatkozott a Miniszterelnökség. Tisztázzuk: egy okiraton a KELTEZÉS azt jelenti, amit: az adott okirat KELETKEZÉSÉNEK helyét és idejét tanúsítja. Nem azt jelenti, amit éppen mondunk, hogy jelent.

A feljelentőkirály, Tényi István nem is késlekedett. Az Átlátszó arról ír, közokirat-hamisítás gyanúja miatt feljelentést tett az ügyészségen. Ennek büntetési tétele hivatalos személy által elkövetve 1-5 év közötti.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Mickey Rooney as the notorious 1930s gangster, Baby Face Nelson, starring in the film of the same name, poses with Leo Gordon as villainous bank robber, John Dillinger, in front of an original newspaper headline. (Photo by George Rinhart/Corbis via Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.