Közélet

Menekültekkel riogatott Lázár

A megyei jogú városok után a kormány minden településtípus számára felkínálja a fejlesztés lehetőséget – közölte a Miniszterelnökséget vezető miniszter kedden Földeákon.

Lázár János a Csongrád megyei község művelődési házában rendezett lakossági fórumon elmondta, a kormány 2018-ban a kisebb városok, községek számára is ajánlatot tesz, annak érdekében, hogy az ott élők helyben boldogulni tudjanak.

A Makó és Hódmezővásárhely térségének országgyűlési képviselői posztját is beöltő politikus kifejtette, 2010-ben a választókörzetben 13-14 százalékos volt a munkanélküliség. Jelenleg 5 százalék alatti szinte minden településen, és akad olyan község, ahol 2 százalék körül alakul az álláskeresők aránya. Az elmúlt években több ezer munkahely jött létre a térségben, részben a kormányzati és uniós támogatásoknak köszönhetően.

Ezzel párhuzamosan a munkabérek is növekedtek, főleg az utóbbi két-három évben. Ezt mindenféleképpen folytatni kell – mondta.

A következő időszak veszélyei között a politikus a migrációt említette, úgy fogalmazott, hogy a 2015-ben tapasztalt fenyegetettség és veszély nem múlt el.

Lázár János leszögezte: Magyarországnak nincs szüksége bevándorlókra, a kormánynak az adófizetők pénzéből az itt élők viszonyain kell javítana. A magyar kormány elkötelezett és elszánt, hogy megakadályozza a bevándorlást akár délről érkezzenek a migránsok akár Nyugat-Európából akarják visszaküldeni őket – mondta.

A következő egy évben komoly viták lesznek arról, hogy az átalakulóban lévő Európai Unióban ki dönt arról, mennyi lesz az adó, a szociális ellátás, milyen fejlesztésekre jut pénz egy településen. Nem mindegy, hogy Budapesten, a parlamentben vagy pedig pár ezer kilométerrel odébb, Brüsszelben határoznak az emberek életét közvetlenül érintő dolgokról – hangsúlyozta a miniszter.

Hajnal Gábor (független) polgármester elmondta, a mintegy háromezer lakosú községben korszerűsítik a bölcsődet, az idősek otthonát és az óvodát összességében több mint 100 millió forintból. Szintén uniós támogatással tervezik a csapadékvíz-elvezetés kiépítését több utcában, valamint az egészségház felújítását, az épület energetikai korszerűsítését.

(MTI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik