Közélet

Így állítaná meg a Momentum a megélhetési elvándorlást

Kovács-Angel Marianna
Kovács-Angel Marianna

újságíró. 2017. 05. 09. 08:28

Korábban a témában:

A Momentum Magyarországa egy nyitott, tudásalapú piacgazdaság, amely lépést tart a világgal, és ahonnan nem kell külföldre költözni ahhoz, hogy sikeres és biztos jövőt építsünk a családunknak. Az állam kiszámítható és egyszerű szabályokkal, a korrupció visszaszorításával, rugalmas és korszerű szolgáltatásokkal motorja, és nem akadálya az egyéni boldogulásnak és a gazdasági sikereknek – részletezi honlapján a megélhetéssel kapcsolatos elképzeléseit a Momentum. terveiket pontokba szedték, eszerint

  1. Tudásalapú társadalom: növekvő képzettséggel a jobb fizetésért – A Momentum szerint az ország legfontosabb erőforrása a jól képzett és vállalkozókedvű munkaerő. A régióban kiemelkedő oktatással, stabil és a befektetéseket ösztönző üzleti környezettel elérnék, hogy Magyarországra minél több olyan tudásalapú munkahely települjön, amely világszínvonalú technológiát alkalmaz, így a béreknek is egyre nagyobb a vásárlóereje. A tartósan növekvő jövedelmek kulcsa – mind egyéni, mind nemzetgazdasági szinten – a növekvő tudás és képzettség – teszik hozzá.
  2. Igazságos adórendszer – Kiszámítható, könnyen átlátható és minimális adminisztrációval járó adórendszert hoznának létre, amely támogatja a munkahelyteremtést, viszont a legtöbbet keresőktől egyúttal több szolidaritást is vár. A Momentum által elképzelt Magyarországon az  adózási és üzleti környezet kiszámíthatóságát törvénybe foglalt feltételek biztosítják: új adók és szabályozások csak évente egyszer, egy csomagban vezethetők be, az érintettekkel való kötelező konzultáció és adaptációs időszak után.
  3. Több készpénzes támogatás – Megerősítenék a készpénzes támogatásokat, amelyek a munkaügyi központtal és a családsegítő szolgálattal való együttműködés fejében járnának. A roma közösségek esélyeire különös figyelmet fordítanának: képzéssel, ösztöndíj- és gyakornoki programokkal elérnék, hogy minél több roma munkatárs dolgozzon az oktatásban, egészségügyben, a szociális szolgáltatórendszerben, illetve a rendvédelemben.
  4. Korszerű szolgáltatások – A Momentum Magyarországán dolgozók képesek lesznek alkalmazkodni a változó munkaerő-piaci igényekhez. Ha valaki munkanélkülivé válik, minőségi szolgáltatásokkal támogatjuk az álláskeresésben – írják. Elképzeléseik szerint a szolgáltatások fejlesztésének egyik forrása a közmunkaprogram átalakítása lenne. A közmunkaprogram mentorálással és képzéssel kiegészítve, sokkal célzottabb formában épülne be az eszköztárba.
  5. Helyi közösségek megerősítése – A Momentum szerint kis számban ugyan, de ma is léteznek sikeres és innovatív gyakorlatok a szegénység elleni küzdelemre: a tartós munkanélküliség sújtotta térségekben indított mikrohitelezéstől a társadalmi vállalkozásként működő biogazdaságokon át a mentorálással összekötött felnőttképzési programokig. A Momentum Magyarországán a hasonló helyi kezdeményezésekre az állam rugalmas társadalompolitikai eszköztárának részeként tekintünk, és terjedésüket megfelelő finanszírozási háttérrel és tanácsadással ösztönözzük  – vázolja terveit a párt.
vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

German Chancellor and CDU party leader Angela Merkel (C) addresses supporters after exit poll results were broadcasted on public television at an election night event at the party's headquarters in Berlin during the general election on September 24, 2017.
Germany voted in a general election expected to hand Chancellor Angela Merkel a fourth term, while the hard-right Alternative for Germany (AfD) party is predicted to win its first seats in the national parliament. / AFP PHOTO / Odd ANDERSEN
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.