Közélet

Lex CEU: járhatsz, de levágjuk a lábaidat

Végre egy asztalhoz ült az egyetem vezetése és a kormány. Meg Schmidt Mária, aki elmondta, mi esik neki rosszul.

A vita résztvevői Fodor Éva, a CEU egyik rektor-helyettese, Enyedi Zsolt, a CEU másik rektor-helyettese, Kovács Zoltán kormányszóvivő, Maruzsa Zoltán, az Emmi köznevelésért felelős helyettes államtitkára és természetesen Schmidt Mária, a Terror Háza Múzeum főigazgatója. Moderál Tallai Gábor, a Terror Háza Múzeum programigazgatója.

Az eseményt először úgy hirdették, hogy „A baloldal sírásója – kerekasztal-beszélgetés”, (ami egy Schmidt-dolgozat címe) később a CEU módosítást kért, így elé írták, hogy „A CEU-vita”. A sajtó pedig csak meghívóval mehetett be, úgy tudjuk, a 24.hu mellett az Index és a 444 sem kapott ilyet például. (Így a vitát Ustreamen követtük, az első sorban Boross Péter egykori miniszterelnök ült, de lehetett látni tőle, hallani meg végképp.)

*

Tallai azzal kezdte, hogy a lex CEU, ami a felsőoktatási törvény módosításáról szóló törvény, többek szerint az egyetemes emberi szólásszabadsághoz való jog sérült, igaz-e. Enyedi szerint ha nem is közvetlen módon, de közvetve sérül ez a jog, mert politikai okokból ellehetetlenül egy intézmény. Mindenesetre örül, hogy létrejött ez a vita, mert így legalább találkozott a kormány egyik képviselőjével, amire az elmúlt hetekben nem volt példa.

Olyan ez, mintha azt mondanák valakinek, hogy járhatsz, de elvesszük a két lábadat.

Ustream

Kovács kormányszóvivő szerint akinek itt csorbult a szólásszabadsághoz való joga, az nem más, mint a kormány, nemrég Amerikában járt, érezte ott is az ellene, a kormány ellen gerjesztett közhangulatot. A kabinet szerinte nem csinál mást a törvénymódosítással, mint becsukja a kiskapukat és ellehetetleníti a trükközőket, de az akadémiai- és tanszabadságot ők nem csorbítják, csak azonos feltételeket akar teremteni.

Azt, hogy az elmúlt hetekben csak egyetlen intézmény nevét halljuk, nem véletlen.

És egyébként is Kovács szerint Amerikában mindenki úgy ismeri az intézményt, mint Soros Egyetem, ami sok mindent elmond. Ráadásul a CEU hazugságokkal kürtöli tele a világot.

Fodor úgy véli, egyetlen oka van annak, hogy tömegek szólaltak fel a CEU mellett és tüntettek az utcán, ez pedig a tanszabadság és a szolidaritás. De az egyetemük mindig jogszerűen működött, amit az Oktatási Hivatal is többször megerősített nekik.

A kommunisták

Az akadémiai szabadság nem úgy sérül, hogy beleszól az állam, mit tanítsanak, de az intézményi autonómia veszélyben a rektor-helyettes szerint.

A szakmai köntösben érkező Maruzsa államtitkár az elhangzottakra csak úgy reagált, egyetemet alapítani sehol sem könnyű, spirituális szintre emelni a CEU ellehetetlenítését pedig „ügyes lépés volt.” Az ügyben zajló kötelezettségszegési eljárásról azt mondta, várjuk ki a végét, amíg a kormány is felsorakoztatja érveit.

Mivel ma már 3 millió olyan fiatal él, akiknek nincs tapasztalata arról, milyen diktatúrában élni, így könnyen képzelhetik azt, hogy most is valami hasonló történik, mondta erre a moderátor.

Végre Schmidt Mária is megszólalt, felháborodott azon, hogy azt feltételezik, a magyarok nem tudják értékelni, mi az, hogy akadémia szabadság, majd a kommunistákról és 1945-ről kezdett beszélni és arra kérte a CEU rektorát, Michael Ignatieffet, megszólalásai előtt tájékozódjon és fogja vissza magát.

Hazugság és hangulatkeltés

Enyedi válaszolt, szerinte a kormány teljesíthetetlen feltételeket támaszt feléjük, az egyetem pedig nem virtuális, hiszen maga Kovács államtitkár is egy valós intézményben végzett, a témában pedig rengeteg a hazugság, amit gyorsan meg is bánt és hazugság helyett hangulatkeltés mondott.

Ustream

Schmidt köti az ebet – nem állatkínzás, szókép –, a legitim kormánynak joga van eldönteni, hogyan szabályozza a felsőoktatást. Enyedi ebben egyetért, de a legitim kormány sem hozhat illegitim döntéseket.

A kormány részéről Kovács azt mondta erre, érdekes demokrácia-felfogás az, ha valaki azt hiszi, rá nem vonatkoznak a törvények, majd ezen a rendezvényen tudta meg, hogy amikor ő ott tanult, még csak egy CEU volt, az amerikai, így neki olyan a diplomája. „Bár azonosítószám nélküli”, tette hozzá.

Szerinte az egyetem nem keresi a megoldást, ami óriási károkat okoz, de nem fog az intézmény hasznára válni.

Fodor kijelentette, hogy a magyar törvényszöveg homályos, de Maruzsa szerint az unión kívüli intézményeknek szándéknyilatkozatot kell tenniük, hogy támogatják-e az adott intézményt, ezt pedig a szövetségi államoknak is meg kell tenniük, Kovács ehhez hangsúlyosan hozzátette, „azért, mert ez a törvény.”

Road show

Ha Enyedi szerint elég csak a szándéknyilatkozat, akkor lehet, hogy közel a megállapodás. De ha a kormány meg szeretne állapodni New York állammal, akkor holnapra a kabinet asztalán lehet az egyezség szövege, ami a CEU feje fölött zajló ügy, nincs közük hozzá.

Schmidt Mária is hozzászólt ehhez, azt tanácsolta az egyetemnek, függessze fel a politikai támadásokat, inkább legyen konstruktív és készüljön a következő tanévre.

Nem kéne road show-zni a rektornak azzal, hogyan nyomják itt el, mert rosszul esik.

Majd diszkréten hozzátette, Ignatieff lobbizta ki az unióban, hogy induljon kötelezettségszegési eljárás Magyarország ellen.

Enyedi szerint ha nincsenek a Nobel-díjas megszólalók és a több tízezer magyar tüntető, akkor a kormány már rég elsöpörte volna a CEU-t. Fodor ehhez hozzátette, reméli, hamarosan mindenki rájön arra, hogy az egyetem értékeket képvisel és terem – Magyarország számára is.

Kovács pedig egész egyszerűen azt mondta, a CEU ne állítson ultimátumot a kormánynak, hanem tartsa be a törvényeket.

Ustream

Veszprémben, Szombathelyen és Balmazújvárosban Tallai szerint annyira nem is téma a CEU, akik hirdetik a nyílt társadalmat – velük szemben áll a zárt társadalom. Fodor nem egészen erre válaszolva, de azt mondta, azért váltott ki az intézmény ekkora sajtóvisszhangot, mert ez egy nagyon jó egyetem.

A végén: Soros

Enyedi szerint nem igaz, hogy csak a nyitott és zárt társadalomhoz tartozó emberek vannak, ők is sokat vitatkoznak erről a kérdésről.

Záró gondolatként Schmidt Mária elmondta, örül, hogy eljöttek a rektor-helyettesek, bár a rektor válaszra sem méltatta. „Amit lenyeltem”, tette hozzá. De ő büszke arra, hogy egy szabad és demokratikus ország polgára, rosszul érintette, hogy azzal kürtölik tele a világot, hogy itt sérül a tanszabadság, ezért hívta össze a vitát.

Mondják meg a rektor úrnak, hogy ne keltsen olyan hírt az országról, ami nem igaz. És mivel azt olvastam, hogy a CEU-nak fontos az egyenlőség, ne akarjon magának privilegizált helyzetet.

Kovács sorosozott. A magyar kormány mindent megtesz azért, hogy az érvényesüljön a saját álláspontja, ami teljesen szemben áll Soros György álláspontjával.

Ebből nem is fogunk engedni.

Kiemelt kép egy CEU mellett kiálló tüntetésről, 24.hu / Bielik István

Ajánlott videó

Olvasói sztorik