Közélet

Orbán útján: a lengyelek is lecserélhetik alkotmányukat

Igaz, Andrzej Duda népszavazást is tartana erről.

Új alaptörvényről tartana jövőre népszavazást Andrzej Duda lengyel államfő, aki a 226 éve elfogadott első lengyel alkotmány évfordulója alkalmából tartott állami megemlékezésen azt mondta: a lengyeleknek joguk van véleményt nyilvánítani a húsz éve érvényben lévő jelenlegi alkotmányról.

„Szeretném, hogy jövőre, Lengyelország függetlenségének 100. évfordulója évében népszavazást tartsunk a lengyel alkotmányról” – mondta Duda, aki komoly vitát szorgalmaz az alaptörvény tervezetéről. Azt reméli, hogy a kezdeményezés áthidalja a fennálló politikai nézeteltéréseket.

Az 1997-től érvényes alkotmányt illetően a lengyeleknek joguk van kimondani, hogy „jól működik-e, meg vannak-e elégedve a meglévő rendszer modelljével, vagy ez változásokat igényel, és Lengyelország, a lengyelek új alkotmányt érdemelnek meg” – idézi az MTI a lengyel elnököt.

A magyar parlament 2011-ben döntött új alaptörvény elfogadásáról, amit szinte csak a 2010-ben kétharmados többséget szerzett Fidesz-KDNP frakció képviselői szavaztak meg.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik