Közélet

Orbán miatt halasztaná saját javaslatát egy német EP-képviselő

Medvegy Gábor
Medvegy Gábor

hírszerkesztő. 2017. 05. 03. 16:26

Markus Pieper kezdeményezése is a civilek finanszírozásáról szól, de nem akarja, hogy összemossák a magyar kormány törvénytervezetével.

A magyar miniszterelnök civil szervezetek elleni hadjárata miatt azt kérte Markus Pieper, az Európai Parlament német képviselője, hogy halasszák el három hónapra javaslatának tárgyalását, amely a civil szervezetek uniós finanszírozásáról szól. A Politico szerdai cikke szerint a néppárti Pieper a kérést azzal indokolta, hogy saját javaslatát el akarja határolni Orbán Viktor megközelítésétől.

Pieper javaslata szerint csak akkor lehetne uniós támogatásban részesíteni civil szervezeteket, ha azok ellenőrizhető tényeket közölnek, nem terjesztenek valótlanságokat, és nem kampányolnak az Európai Unió kereskedelmi és biztonságpolitikai érdekei ellen. A javaslat ellenzői elsősorban azzal érvelnek, hogy ez az intézkedés elfojtaná a vitát olyan érzékeny kérdésekben, mint például a szabadkereskedelmi megállapodások, és köztámogatás nélkül a civil társadalom kiszolgáltatott lesz az ipari lobbinak.

A képviselő által benyújtott tervezetet az Európai Bizottság sem támogatja, mondván, az uniós támogatásban részesülő szervezetekre már most is szigorú szabályok vonatkoznak.

Orbán Viktor egyébként az Európai Parlamentben is utalt Pieper munkájára, amikor azt mondta, ha jól tudja, „itt, a parlamentben is foglalkoznak azzal a bonyolult kérdéssel, hogy miként lehet a demokratikus döntéshozatalt befolyásolni akaró, tőkeerős külső lobbik működését mindenki számára átláthatóvá tenni”. „Nem akarunk mást, mint azt, hogy az NGO-król tudni lehessen, milyen pénz és érdek áll mögöttük” – folytatta.

Pieper azonban azt mondta: az ő kezdeményezése azokról a szervezetekről szól, amelyek az európai adófizetők pénzében részesülnek, és semmi köze a magyar kormány javaslatához a külföldi finanszírozásban részesülő szervezetek nyilvántartásba vételéről.

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

BERLIN, GERMANY - MAY 03:  Abdulrahman Mohamed, a Syrian refugee, carries pieces of furniture as he helps a friend move out of a shelter for refugees and migrants in Marienfelde district to an apartment in the city as other shelter residents walk past on May 3, 2017 in Berlin, Germany. The shelter currently houses approximately 450 people, the majority of whom are still waiting for their asylum applications to be processed. Most of the residents come from countries including Syria, Iraq, Afghanistan and Iran, as well as Lebanon, Turkey and Chechnya, and half of them are under 18, as the shelter only admits families. Most of the children go to local schools and German has become their common language. Germany took in over one million refugees and migrants between 2015 and 2016.  (Photo by Sean Gallup/Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.