Közélet

Orbán miatt halasztaná saját javaslatát egy német EP-képviselő

Markus Pieper kezdeményezése is a civilek finanszírozásáról szól, de nem akarja, hogy összemossák a magyar kormány törvénytervezetével.

A magyar miniszterelnök civil szervezetek elleni hadjárata miatt azt kérte Markus Pieper, az Európai Parlament német képviselője, hogy halasszák el három hónapra javaslatának tárgyalását, amely a civil szervezetek uniós finanszírozásáról szól. A Politico szerdai cikke szerint a néppárti Pieper a kérést azzal indokolta, hogy saját javaslatát el akarja határolni Orbán Viktor megközelítésétől.

Pieper javaslata szerint csak akkor lehetne uniós támogatásban részesíteni civil szervezeteket, ha azok ellenőrizhető tényeket közölnek, nem terjesztenek valótlanságokat, és nem kampányolnak az Európai Unió kereskedelmi és biztonságpolitikai érdekei ellen. A javaslat ellenzői elsősorban azzal érvelnek, hogy ez az intézkedés elfojtaná a vitát olyan érzékeny kérdésekben, mint például a szabadkereskedelmi megállapodások, és köztámogatás nélkül a civil társadalom kiszolgáltatott lesz az ipari lobbinak.

A képviselő által benyújtott tervezetet az Európai Bizottság sem támogatja, mondván, az uniós támogatásban részesülő szervezetekre már most is szigorú szabályok vonatkoznak.

Orbán Viktor egyébként az Európai Parlamentben is utalt Pieper munkájára, amikor azt mondta, ha jól tudja, „itt, a parlamentben is foglalkoznak azzal a bonyolult kérdéssel, hogy miként lehet a demokratikus döntéshozatalt befolyásolni akaró, tőkeerős külső lobbik működését mindenki számára átláthatóvá tenni”. „Nem akarunk mást, mint azt, hogy az NGO-król tudni lehessen, milyen pénz és érdek áll mögöttük” – folytatta.

Pieper azonban azt mondta: az ő kezdeményezése azokról a szervezetekről szól, amelyek az európai adófizetők pénzében részesülnek, és semmi köze a magyar kormány javaslatához a külföldi finanszírozásban részesülő szervezetek nyilvántartásba vételéről.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik