Közélet

Levelet írt Kövér Lászlónak az Európa Tanács emberi jogi biztosa

A civilek elleni törvényjavaslat elutasítását kéri benne.

Az Európa Tanács emberi jogi biztosa, Nils Muižnieks levelet írt Kövér Lászlónak, a Magyar Országgyűlés elnökének, melyben azt kéri, a parlamenti képviselők utasítsák el a „külföldről támogatott szervezetek átláthatóságáról szóló” törvénytervezetet.

Muižnieks rámutat: a törvényjavaslat azt a nyilvánvaló kockázatot hordozza magában, hogy megbélyegez olyan szervezeteket, amelyek az emberi jogok területén végeznek törvényes tevékenységet. A biztos szerint a tervezet újabb adminisztratív terhet ró a törvény hatálya alá tartozó civilekre, és azt is megjegyzi, nem világos, hogy mi alapján mentesülnek egyes szervezetek, így a sport- vagy vallási tevékenységet folytatók.

Az emberi jogok biztosa felszólítja Magyarországot, hogy tartsa tiszteletben a gyülekezés szabadságára vonatkozó nemzetközi és európai szabályokat, és tartózkodjon attól, hogy a külföldi támogatásban részesülő szervezeteket büntesse, megbélyegezze, vagy bármilyen módon hátrányos helyzetbe hozza.

Különösen aggasztónak tartja Muižnieks, hogy pénzbüntetésben részesíthetik, illetve az ügyészség egyszerűsített eljárásban feloszlathatja azt a szervezetet, amely nem teljesíti a törvénytervezetben foglaltakat. Ez a biztos szerint szembemegy az Emberi Jogok Európai Egyezményével is.

Nils Muižnieks megjegyzi: sajnálattal tapasztalta, hogy nem volt a törvényjavaslatról széleskörű, nyilvános vita, mielőtt a Parlament elé terjesztették volna, miközben a kormánykoalíció egyes tagjai folyamatosan ellenséges hangnemet ütnek meg a civil szervezetekkel szemben, külföldi ügynöknek bélyegezve egy részüket.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik