Közélet

A csapból is CEU, Momentum és „sorosozás”

Farkas György
Farkas György

újságíró, hírfőnök. 2017. 05. 03. 10:22

Az elmúlt három hónap belpolitikai trendelemzése alapján, az internet nem kedvez a Fidesznek.

A Policy Agenda az internetes hírportálok, híreket közlő oldalak közösségi médiában kifejtett hatása alapján arra jutott, hogy az elmúlt három hónap TOP témája a CEU, illetve Soros György  elleni kormányzati támadás és a Momentum felbukkanása volt. Az elemzés szerint az internetadó óta a CEU elleni támadás volt az első olyan ügy, ami tömegeket vitt az utcára és ez a kérdés foglalkoztatta leginkább az internetezőket is.

A magyar oldalakon megjelenő több mint 2500 cikk majdnem 1,5 millió megosztást generált (korábban a komoly indulatokat kiváltott olimpia-ellenes népszavazás 310 ezer megosztással volt a legforróbb téma). Ehhez szükség volt arra, hogy a kormánypárti megszólalások, utcai demonstrációk újabb híreket generáltak, fenntartották a netezők lendületét.

A második legerősebb hatást kiváltó téma a Momentum volt, a Policy Agenda szerint érezhetően van egy várakozás, a Momentum erősebb a közösségi médiában a többi ellenzéki pártnál, de ezt még nem tudja szavazókra váltani. A CEU-ügyhöz, a civilek elleni fellépéshez szorosan kötődik Soros György, az ő neve (negatív, pozitív, vagy semleges kontextusban) jelentette a harmadik legforróbb témát. A több mint 800 cikk, 400 ezer feletti megosztás azt mutatja, a Fidesz terve bevált, ismertté tette az üzletembert, ami alapvető ahhoz, hogy működjön a bűnbakképzés.

Az internet nem kedvez a Fidesznek

Áthúzódó hatásként negyedik a Nolimpia-kampány, az ötödik legnagyobb hatása pedig Simicska „megszólalásainak” volt, ami olyan témákat előzött meg, mint a nemzeti konzultáció, vagy a 4-es metróról készült OLAF-jelentés is megelőzött.

A Policy Agenda szerint az interneten a választók aktivitását olyan ügyek határozták meg, amelyek nem kedveznek a kormánypártoknak (ez alól egyedül a „sorosozás” jelenti a kivételt), a nemzeti konzultáció sem hagyott jelentős nyomokat.

Az elmúlt három hónapban 84 ezer megosztást generált a közösségi médiában az ezzel kapcsolatos összes hír, amelyeknek 27%-kal azzal foglalkozott, hogy egy orosz kód futott a nemzeti konzultáció web oldalán, amely személyes adatokat küldött orosz szerverekre. Ez az eset hasonlít az Erzsébet-utalványok körüli ügyre, amikor kormányzati szempontból jó ügyet sikerült saját maguknak „meghekkelni” (lásd utalványok kézbesítésével kapcsolatos botrányok).

A PA trendelemzése nem azt mérte, hogy egyes hírek mennyire voltak olvasottak, hanem azt, hogy egy-egy téma mekkora hatást váltott ki a felhasználókból, hány megosztást, kommentárt, kedvelést kapott. Ebből a szempontból mindegy, hogy az alaphír pozitív, negatív, vagy semleges megközelítésű volt, csak az számított, hogy érzelmeket vált ki az olvasókból (megosztja másokkal, kifejti ennek kapcsán véleményét).

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

Swedish director Ruben Ostlund delivers a speech on stage after he was awarded with the Palme d'Or for the film 'The Square' on May 28, 2017 during the closing ceremony of the 70th edition of the Cannes Film Festival in Cannes, southern France.  / AFP PHOTO / Alberto PIZZOLI
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.