Közélet

A csapból is CEU, Momentum és „sorosozás”

Az elmúlt három hónap belpolitikai trendelemzése alapján, az internet nem kedvez a Fidesznek.

A Policy Agenda az internetes hírportálok, híreket közlő oldalak közösségi médiában kifejtett hatása alapján arra jutott, hogy az elmúlt három hónap TOP témája a CEU, illetve Soros György  elleni kormányzati támadás és a Momentum felbukkanása volt. Az elemzés szerint az internetadó óta a CEU elleni támadás volt az első olyan ügy, ami tömegeket vitt az utcára és ez a kérdés foglalkoztatta leginkább az internetezőket is.

A magyar oldalakon megjelenő több mint 2500 cikk majdnem 1,5 millió megosztást generált (korábban a komoly indulatokat kiváltott olimpia-ellenes népszavazás 310 ezer megosztással volt a legforróbb téma). Ehhez szükség volt arra, hogy a kormánypárti megszólalások, utcai demonstrációk újabb híreket generáltak, fenntartották a netezők lendületét.

A második legerősebb hatást kiváltó téma a Momentum volt, a Policy Agenda szerint érezhetően van egy várakozás, a Momentum erősebb a közösségi médiában a többi ellenzéki pártnál, de ezt még nem tudja szavazókra váltani. A CEU-ügyhöz, a civilek elleni fellépéshez szorosan kötődik Soros György, az ő neve (negatív, pozitív, vagy semleges kontextusban) jelentette a harmadik legforróbb témát. A több mint 800 cikk, 400 ezer feletti megosztás azt mutatja, a Fidesz terve bevált, ismertté tette az üzletembert, ami alapvető ahhoz, hogy működjön a bűnbakképzés.

Az internet nem kedvez a Fidesznek

Áthúzódó hatásként negyedik a Nolimpia-kampány, az ötödik legnagyobb hatása pedig Simicska „megszólalásainak” volt, ami olyan témákat előzött meg, mint a nemzeti konzultáció, vagy a 4-es metróról készült OLAF-jelentés is megelőzött.

A Policy Agenda szerint az interneten a választók aktivitását olyan ügyek határozták meg, amelyek nem kedveznek a kormánypártoknak (ez alól egyedül a „sorosozás” jelenti a kivételt), a nemzeti konzultáció sem hagyott jelentős nyomokat.

Az elmúlt három hónapban 84 ezer megosztást generált a közösségi médiában az ezzel kapcsolatos összes hír, amelyeknek 27%-kal azzal foglalkozott, hogy egy orosz kód futott a nemzeti konzultáció web oldalán, amely személyes adatokat küldött orosz szerverekre. Ez az eset hasonlít az Erzsébet-utalványok körüli ügyre, amikor kormányzati szempontból jó ügyet sikerült saját maguknak „meghekkelni” (lásd utalványok kézbesítésével kapcsolatos botrányok).

A PA trendelemzése nem azt mérte, hogy egyes hírek mennyire voltak olvasottak, hanem azt, hogy egy-egy téma mekkora hatást váltott ki a felhasználókból, hány megosztást, kommentárt, kedvelést kapott. Ebből a szempontból mindegy, hogy az alaphír pozitív, negatív, vagy semleges megközelítésű volt, csak az számított, hogy érzelmeket vált ki az olvasókból (megosztja másokkal, kifejti ennek kapcsán véleményét).

Ajánlott videó

Olvasói sztorik