Közélet

Bíróságon dőlhet el, miért önti a pénzt a kormány a Századvégbe

Csorognak a százmilliók a Századvég konzorciumához, hogy a kormány képben legyen a bevándorlással. A tanulmányokat viszont nem adják ki.

Még 2015 végén kerültek dokumentumok a Hvg.hu birtokába, amik azt mutatták, hogy a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) 6 milliárd forintos tanácsadói szerződést kötött a Századvég Alapítvány és a Századvég Gazdaságkutató konzorciumával. Nagy szükség volt rájuk, az indoklás szerint a bevándorlás miatt új helyzet alakult ki, kellett a kormányzati döntések megalapozásához némi kiegészítő szolgáltatás.

A fent említett bruttó 6 milliárdos keretösszegű megállapodást még egy korábbi 3,8 milliárdos tanácsadói megbízás folytatásaként kötötték meg. Ez a 3,8 milliárdos tanulmánycsomag még 2012-14 között készült el, pereskedés után tavaly februárban adta ki a Miniszterelnökség. A történetben az a kínos, hogy nem sok kormányzati döntést alapoztak meg a méregdrága tanulmányok. Ennek ellenére az NFM ismét szerződött velük – megemelt keretösszeggel.

Mindenesetre – hogy még követhetetlenebb legyen a dolog – a hatmilliárdos összeget is megtoldották még 790 millióval, mintha az addigi összeg nem fedte volna le a feladatokat. Azokat a feladatokat, hogy havonta monitorozni kellett a honvédelemmel, biztonságpolitikával, rendvédelemmel, közbiztonsággal, illetve a külpolitikával kapcsolatos változásokat.

A plusz pénzből az EU tagállamaiban végzett közvélemény-kutatásokra is kellett költeni. Ezt három hónap alatt kellett elvégezni, ezért járt a 790 millió, amit ki is fizetett az NFM.

A fő, hatmilliárdos keretösszegből 2015-re 1,88 milliárdot fizetett ki az NFM a Századvégnek, holott a szerződést csak év vége előtt 3 hónappal kötötték meg. A következő három évre évenként 1,695 milliárdot irányoztak elő. Az újabb tanulmányok kiadását ismét megtagadta a minisztérium, ezért a lap a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) segítségével pert indított, amiben még nem született ítélet.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik