Közélet

„A Fidesz elvesztette a 2022-es választást”

Az pedig még nem lefutott, ki nyeri a jövő évit, mondta Molnár Gyula, az MSZP elnöke a párt ifjúsági szervezetének rendezvényén. Szerinte Mészáros Lőrinchez képest a szocialisták Teréz anyák. Botka László szerint az elmúlt hét év ellenzéki politikája megbukott.

Nagyjából száz Societas-tag előtt a csillebérci volt úttörőtáborban Molnár Gyula MSZP-elnök szombat délután felidézte, hogy amikor Botka László volt szegedi polgármester és jelenlegi – kongresszusi megerősítésre váró – miniszterelnök-jelölt február közepén helyretette a 2002 és 2010 közötti kormányzást és erőteljesen balra fordította a pártot, kimondva, hogy a harmadikutas, szociálliberális irány zsákutca, Hiller István választmányi elnök, volt pártelnök nem tapsolt.

Rajtakap a feleség

Molnár szerint az MSZP három nagy terhet cipelt 2010 óta:

  • mindenki az MSZP-vel szemben határozta meg magát, a Fidesz és a Jobbik egyértelműen, de a többi kis, balos párt is, ráadásul volt, hogy két egykori MSZP-s kormányfő is másik pártot vezetett (Bajnai már kivonult az Együttből, de Gyurcsány még mindig ott a DK élén),
  • elvesztették azt a szakértői képet, hogy képesek kormányozni, sem a párton belül, sem azon kívül nem hittek ebben, ráadásul
  • mély morális gödörbe lökték, illetve vezette magát az MSZP.

Ha a feleségem rajtakap, ott kevés a bocsánatkérés, ott vezekelni kell

– foglalta össze ezt az időszakot Molnár.

És mindennek tetejében a Fidesz évekig hitette el a választókkal azt, hogy az igazán korrupt párt az MSZP, azonban szerinte Mészáros Lőrinc hathatós segítségével ez mára nem fog rajtuk, a pártelnök úgy látja, „mellette Kalkuttai Teréz anyák vagyunk.”

Egyszerű a választás

Molnár szerint egy évvel a választások előtt az látszik, hogy a Fidesz körül elfogyott a levegő, nem foglalkoznak senkivel, csak azzal a kétmillió szavazóval, aki minden körülmények között Orbán Viktorra szavaz.

A Fidesz elvesztette 2022-őt, és az sem biztos, hogy megnyerte 2018-at.

A 2022-es zakónak Molnár szerint az az oka, hogy addigra mindenképp felnő és politikailag végképp aktív lesz az a fiatal választói közeg, akiknek már most is elegük van Orbánból. A jelenlegi kormánypárt legnagyobb hibájának azt tartja Molnár, hogy egy viszonylag jó gazdasági környezetben nem állította növekedési pályára az országot, hanem olyan köveket tett le, amelyek nem hozzák, hanem viszik a pénzt.

Molnár szerint megvan a kritikus tömeg a Fidesz leváltásához, de ez még nem jelent kormányváltást. 2018-ben egy egyszerű kérdést tesznek majd fel a szavazóknak, elégedettek-e azzal, ahogy az elmúlt nyolc évben mentek a dolgok. Aki erre nemet mond, terveik szerint az MSZP-re szavaz.

Két mondat

Már csak azért is, mert a Jobbik táborán belül a pártelnök szerint nagy a zavar, hiába néppártosodik a felső szint, ha alul nagy a fejetlenség, és „simán belefér még a heti egy cigányozás.”

De mi Lacival (Botka Lászlóval – a szerk.) megalkottuk a világ legrövidebb választási programját: tegyünk igazságot és fizessenek a gazdagok.

A pártelnök szerint ez utóbbi szlogen ki van számolva, csak nem mondják még el a részleteket, mert mindig azzal szokták elrontani, hogy túl sok számot mondanak. De nyugalom, a magyar lakosság 4 százalékát érintené csak.

Az elmúlt másfél hónapban kipróbálták azt, amiben még Molnár szerint is sikeres a Fidesz, ez pedig a sulykolás, a papagájkommandó. Nagyjából 30-40 különböző helyen és időben mondták el a fenti két szlogent. A pártelnök azt tanulta a kampány-szakemberektől, hogy

a választók legfeljebb három üzenetet jegyeznek meg egy párttól, így az MSZP-től még jön egy a választásokig, de azt nem árulta el, hogy mi lesz az.

Azt viszont megosztotta ifjúbalos hallgatóságával, hogy az MSZP újra a kisemberek, a Horn Gyula-i kisemberek pártja lesz, külön figyelnek a nyugdíjasokra, a szakszervezetekre, a nőkre és a fiatalokra is.

Hogy előadásának végére a valóság is bedugja a fejét a csillebérci szocialista idillbe, Molnár elmondta, nem lesz feneketlen a pártkassza a választásokra, nekik nincs régi Mészárosuk, azaz Simicskájuk, mint a Jobbiknak és nem lapátolhatják nyakló nélkül a közpénzt, mind a Fidesz, ezért a közösségi médiát használják majd.

Orbán-stróman

Botka László az előadását azzal kezdte, hogy 1992-ben, amikor ő belépett a pártba, az MSZP nagyjából hét százalékon volt, senki sem gondolta volna, hogy két évre rá választást nyernek.

Most is sorsfordító időszak előtt állunk, hiszen senki nem akarhatja, hogy a Fidesz újra nyerjen, pláne nem kétharmaddal.

De a szegedi polgármester szerint nincs is lefutva 2018, ezt csak azok hiszik, akik az Orbán strómanjai által birtokolt lapokat olvassák, tévéket nézik. Állítását az országjárása során tapasztalt elkeseredettségre és csalódottságra alapozta, de ahol kimondta, hogy 2018-ban megnyerik a választást,

ott volt, hogy meg is könnyezték ezt. Visszaadtuk a reményt.

Szerinte az emberek legnagyobb problémája ma a mindennapokban megélt igazságtalanság, de ő arra számít, hogy egyszer csak betelik a pohár és az emberek indulatból mondanak nemet a Fideszre.

Hülyének néznek

A kormányfőjelölt szerint jól állnak, „a többség már kezdi észrevenni, hogy Orbánék hülyének nézik őket, és látják azt is, hogy mi vagyunk az egyetlen alternatíva.”

A többi ellenzéki pártról keveset beszélt Botka. Tudatos ez tőle, próbálja elhitetni a választókkal és a többi szereplővel is, hogy ő a baloldal vezetője, akihez alkalmazkodni kell. De arra kitért, hogy a 106 egyéni választókerületben csak egy balos jelölt legyen. „Még az LMP támogatói is 70-80 százalékban kormányváltást akarnak, nem külön indulást”, mondta, majd hozzátette, az elmúlt hét év ellenzéki politikája megbukott, de az ő ajtaja bárki előtt nyitva áll, aki kész az egyeztetésre.

Botka tudja, hogy a kormányváltáshoz még valahogy elő kell varázsolni több százezer szavazót úgy, hogy a mostaniakat megtartják, de szerinte a bizonytalanok, a jobbikosok és a fideszesek között is van potenciális MSZP-szavazó.

Üzent Gyurcsánynak is, aki az elmúlt napokban azzal állt elő, hogy látott egy papírt, miszerint Putyin zsarolja Orbánt. Botka szerint ha a DK elnökének igaza van, akkor Orbán hazaáruló és börtönben a helye, ha viszont a volt miniszterelnök alaptalanul vádaskodik, becsapja választóit.

*

MSZP-s berkekben egyébként elismerik, hogy működik a gazdagellenes retorika, sokan felkapták rá a fejüket, a sajtó is foglalkozik velük, Botkának pedig a színre lépésével be kellett rúgni az ajtót. Azonban új szavazókat még alig hozott, és ne higgyük, hogy az üzenet nem fog finomodni, nem csak a csőbalos szavazókat megcélozva.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik