Közélet

65 milliós kártérítést követel a CEU-tól egy kétdiplomás cigány asszony

Miközben tízezrek vonultak utcára a CEU védelmében, a háttérben egy különös per zajlik a Magyar Nemzet szerdai számában megjelent cikk szerint. A történelem szakon és a jogi karon szerzett diplomájával 2013-ban jelentkezett a CEU-ra S. Ágnes, aki a világon egyedülálló, roma felsőoktatási előkészítő programok egyikén szeretett volna részt venni. A programok keretében teljes ösztöndíjjal, intenzíven készítenek fel cigány hallgatókat az angol nyelv elsajátítására, így utat nyitva a posztgraduális képzésekhez.

A cikk szerint S. Ágnes azért perel, mert megítélése szerint hátrányos megkülönböztetése miatt nem vették fel az intézménybe. Szerinte egyrészt kora miatt diszkriminálták, mivel dötően csak fiatalokat vettek fel a programokba, másrészt “túlképzettsége” is hátrányt jelentett a felvételiben. A felvettek többsége csak alapdiplomával rendelkezett, míg ő két mesterszakos diplomával jelentkezett a CEU-ra. S. Ágnes úgy látja: politikai alapon is hátrány érhette.

S. Ágnes szerint 2013-ban kimondatlan elvárárás volt, hogy tanulmányait a CEU-n folytassa, ő azonban nem ezt az utat akarta választani, ez is hátrányos megkülönböztetéshez vezethetett. A nő szerint az intézmény rosszallását válthatta ki az is, hogy korábban a Balog Zoltán által annak idején vezetett Polgári Magyarországért Alapítványnál kapott kutatói ösztöndíjat, illetve Járóka Líviánál, a Fidesz egyik volt EP-s képviselőjénél végzett munkát.

S. Ágnes zerint azok, akiket felvettek, korábban már a Soros Györgyhöz köthető szervezeteknél dolgoztak, független szakártő bevonását kérte, illetve azok pályázati anyagainak kiadását, akik vele ellentétben felvételt nyertek. Állítását azonban nem tudja bizonyítani, mivel a CEU arra kérte a bíróságot, hogy kezelje zártan a pályázók adatait.

Soros az agyfelszippantó?

Az asszony a lapnak úgy nyilatkozott:

Soros György Kelet-Európa legszegényebb térségeiből válogatja ki a legtehetségesebb és politikailag formálható cigány alapdiplomás fiatalokat, akik a CEU-n magukba szívják a Soros-féle eszmeiséget, politikai irányvonalat, majd ezt követően visszatérnek a vagy a saját vagy más szegény régiókba, ahol közép- és felső vezetőként szolgálják ki Soros György érdekeit.

A CEU a bíróságon cáfolta S. Ágnes érveit: az intézmény szerint a nő is dolgozott korábban Soros Györgyhöz köthető szervezetnél, a Nyílt Társadalom Intézetnél működő egyik ügyvédi irodában volt gyakornok. Az ügyben egyelőre nem született érdemi döntés, a lapnak az itntézmény ügyvédje elmondta: S. Ágnest azért nem vették fel, mert más jelentkezők alkalmasabbak voltak. Hozzátette: S. Ágnes újra felvételizhetett volna úgy, hogy az eljárást külső szakértői is megfigyeli, ez a lehetőség viszont nem érdekelte az asszonyt.

S. Ágnes elveszített tanévei miatt 65 millió forintos kártérítést követel a CEU-n.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik