Közélet

Keresztbe tehet az EU Orbánnak

Fogytán Brüsszel türelme, írtunk már róla ottani forrásaink elbeszélése alapján, Orbán teszteli az európai közösséget, meddig mehet el, de hamar megelégelhetik hazardírozását. A Politico öt lehetséges forgatókönyvet is felsorolt, mit tehet az EU, ha fel akar lépni a magyar miniszterelnökkel szemben.

Kirakhatják a Fideszt az Európai Néppártból. Egy tagság felfüggesztéséhez vagy kizáráshoz az kell, hogy a néppárti elnök vagy minimum hét darab, de öt különböző országot képviselő politikusa ezt kezdeményezze az EP-ben. Bajos ez az út, mert a 216 néppártiból 12 fideszes, feszes a parlamenti matek Brüsszelben is.

Nagyobb sebességre kapcsolhatják a kötelezettségszegési eljárásokat. Elsősorban a menekültkvóta elutasítása miattit. Ezzel az lenne a probléma, hogy így lassulnának a migránskérdés reformjai.

Jogállamiság-mechanizmus indulhat. Ez azt jelenti, hogy a legrosszabb esetben az ország szavazati jogát is felfüggeszthetik, Lengyelország ellen indult már ilyen. A magyarok azonban készek tárgyalni, ezért az Európai Bizottság ezt sem választaná, ha nem szükséges.

Felfüggeszthetik a támogatásokat. Ezt mindenki a saját bőrén érezné itthon, az olaszok és a svédek pedig annak a pártján állnak, hogy aki elutasítja a menekültkvótát, EU-s pénzt se kapjon, de a 2014-ben 7 évre elfogadott költségvetésen nem lenne egyszerű változtatásokat eszközölni.

Független szakértőket küldhetnek. A jogállamiságot ellenőriznék Brüsszel emberei, de a tagállami állam- és kormányfőkből álló Európai Tanács előtt rendre elbukna ez a formula is.

http://kepeslajoska.tumblr.com/post/159687117710

Az előzetes tervek szerint április 26-án tartanak vitanapot az Európai Parlamentben a magyar helyzetről, majd április 29-én az Európai Néppárt is frakcióülést tart, ahol értékelik a vitanapot, itt dőlhet el a Fidesz sorsa. Szerdán Frans Timmermans, az Európai Bizottság első alelnöke azt mondta, Orbán elmegy az EP ülésére.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik