Közélet

A röszkei plébános szerint nem vezet jóra az, amerre most tartunk

Liszkai Tamás nagyszombaton, a röszkei tranzitzóna közelében tartott tüntetésen szólalt fel. A húsvét miatt azzal indított, hogy ma is elgondolkodtató Jézus pere. Nem volt ellene valódi vád, még a helytartó is megkérdezte, hogy valójában mi rosszat tett. Hogy mégis el lehessen ítélni, ahhoz ellenséget kellett láttatni benne. Politikailag is értelmezhető ellenségképet kreáltak, hogy a tömeg gyűlölje és halálát akarja, írja a SZEMlélek blog.

Ha egy társadalom lemond jogainak forrásáról, a jogok gyakorlására való önnevelésről, a politika feletti kontrollról, akkor kihasználhatóvá válik olyan döntésekhez, amik hátterét nem látja, olyanok ellen, akiket nem is ismer.

Beszélt arról is, mikre lenne szükségünk, de nehéz fellelni a jelenlétüket: társadalmi intelligencia, társadalmi erkölcs, társadalmi lelkiismeret.

Végtelenül könnyű és kényelmes lenne, ha a menekültek nem lennének itt. De itt vannak. A politikai vezetés talán csak jóhiszeműen segíteni akar a társadalomnak, hogy ne foglalkozzon azzal, ami kényelmetlen, kellemetlen lehet a számára. Csak ennek az az ára, hogy a társadalom egyre kevésbé akar felelősséget vállalni azért is, ami az ő kötelessége lenne. Az ilyen társadalom egyre indulatosabb, előítéletesebb és agresszívebb lesz.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik