Közélet

Orbán a legnagyobb nemzetbiztonsági kockázat

Putyin nem utasította, de autokraták tesznek egymásnak szívességet - mondta Magyar Bálint.
A volt oktatási miniszter a Klubrádiónak azt mondta, van értelme a végsőkig harcolni a CEU-ért.
Magyar Bálint azt nem gondolja, hogy Putyin konkrét utasítást adott volna Orbánnak az egyetem kiszorítására, de – tette hozzá – autokrata rendszerek tesznek egymásnak szívességeket. Őt nem lepte meg, hogy Áder János aláírta a felsőoktatási törvény módosítását, hiszen nem autonóm politikai szereplő, Orbán Viktor beosztottjaként működik, ahogy az Alkotmánybírósággal sem lehetetlen előre megbeszélni, miként döntsön, hiszen a testület tele a Fidesz kádereivel.
A harc, amit Orbán Viktor az alternatív forrásokkal rendelkező, tőle független civilekkel vagy éppen a CEU ellen vív annyira fontos neki, hogy nem engedheti meg magának, hogy ennek bárki, akár Áder János keresztbe tegyen. (Korábban ezt mondta Bojár Gábor is.) Az sem számít, hogy mekkora a tiltakozás a lex CEU ellen. Szociológusként szerinte a mostani tüntetések generációs jellege a fontos. A Fidesz vigyázott arra, hogy a fiatalabb generációkat maga mellett tudja, de most megjelent egy liberális elkötelezettségű fiatal réteg az utcán, méghozzá nem szélsőjobboldali, hanem Európa- és szabadságpárti követelésekkel.

Magyar Bálint szerint igény lenne a kormányváltásra, az ezen túlmutató változásra, de közben nincs olyan politikai erő, ami ezt tudná ajánlani. Külföldön az ellenzéki pártok gyakran tudnak a tüntetések élére állni, Magyarországon az ellenzék nem tudja uralni az ilyen akciókat és nem is tudnak utcára vinni embereket, noha láthatóan nő az elégedetlenség. Lengyelországban a civilek együtt tudnak működni az ellenzéki pártokkal, de nálunk a baloldal lejáratódott, liberális oldal nem létezik, a jobboldal pedig még adós azzal, hogy a Fideszről leszakadjanak a mérsékelt erők. A volt oktatási miniszter szerint a magyarországi kliensrendszer egzisztenciális függőséget alakít ki, a hatalommal nem szimpatizáló jobboldaliak is be vannak kötve annyira, hogy inkább hallgatnak.

Pontosan tudják, hogy a maffiaállamban, aki kilép a Fidesz árnyékából, az üldöztetésnek lesz kitéve.
A civil szervezetek is csapdahelyzetben vannak, mert miközben a nem vonzó ellenzéki pártok nem tudják megszólítani a választókat, ők azt bizonygatják, hogy csak ügyek mentén, nem a kormány megbuktatásáért dolgoznak. Magyar Bálint úgy látja, ebből a pozícióból egy idő után ki kell lépni, mert ha egy 70-80 ezres tüntetésen a szónokok a szakmai viták talaján maradnak, a tüntetők elégedetlenek lesznek, hiszen pontosan tudják, hogy nem szakmai kérdésekről, hanem az egész rendszerről kellene beszélni.
Korábban egy másik oktatási miniszter olyan törvényjavaslatot nyújtott be, amely külföldről támogatottnak minősítené az Orbán-kormányt és minden álcivil szervezetét. Fodor Gábor maga is jelezte, hogy az ország nemzetbiztonságát fokozottan veszélyezteti a Kreml befolyása a kabinet politikai, gazdasági döntéseire.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik