Közélet

Kovács: Brüsszelnek dűlőre kell jutnia bevándorlásügyben, ezért támadja Magyarországot

Brüsszel a bevándorlás miatt támadja Magyarországot, az Európai Bizottság megpróbálja nyomás alá helyezni az országot, "kikényszeríteni" a kötelező kvóta elfogadását és a határzár felszámolását - mondta Kovács Zoltán kormányszóvivő szerdán Budapesten, sajtótájékoztatón.

A kormányszóvivő Frans Timmermans, az Európai Bizottság első alelnökének kijelentéseire reagált, amely szerint a brüsszeli testület minden lehetséges eszközzel fel fog lépni az uniós alapértékek magyarországi védelme érdekében.

Kovács Zoltán azt mondta, az év második felében dűlőre kell jutni a migráció kérdésben, ezért próbálják Magyarországot arra kényszeríteni, hogy intézkedéseit vonja vissza. Magyarország készen áll a tárgyalásokra, de a migráció kérdésében kialakított álláspontjából nem enged – jelentette ki a kormányszóvivő.

Dimitrisz Avramopulosz, az Európai Bizottság migrációs politikáért felelős tagja brüsszeli sajtótájékoztatóján szerdán arról beszélt, hogy ideje, hogy az uniós tagállamok teljesítsék a migránsok áttelepítésére és áthelyezésére tett kötelezettségvállalásaikat, ezért

felszólította a közös erőfeszítésből eddig kimaradó országokat, hogy csatlakozzanak az unió törekvéseihez.

Avramopulosz az Európai Bizottság uniós szükséghelyzeti áthelyezési és áttelepítési mechanizmusról szóló jelentésének bemutatásakor elmondta, márciusban kiemelkedő ütemű volt a menekültek tagállamok közötti áthelyezése, azonban még több erőfeszítésre van szükség a célok elérése érdekében. Véleménye szerint, minden lehetőség adott ahhoz, hogy az elkövetkező hónapokban az összes – Görögországban és Olaszországban tartózkodó -, arra jogosult kérelmező áthelyezésére sor kerüljön. Tájékoztatása szerint a legutóbbi, március elején közzétett eredményjelentés óta Görögországból több mint 1 600 fő, Olaszországból pedig több mint 800 fő áthelyezésére került sor. Az áthelyezett személyek teljes létszáma ezzel elérte a 16 340 főt, noha az EU 98 255 ember áthelyezésére vállalt kötelezettséget 2015 szeptemberében.

Az áthelyezési eljárás javítása céljából a bizottság szerint a tagállamoknak kerülniük kell a túlságosan megszorító intézkedéseket, valamint ajánlatos csökkenteni az áthelyezési eljárás késedelmét előidéző követelményeket. Emellett előnyben kell részesíteniük a kiszolgáltatott személyekre vonatkozó kérelmeket, különös tekintettel a kísérő nélküli kiskorúakra.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik