Közélet

Itt a lex Putyin-báb: Orbánt ütik az álcivil törvénnyel

Tudni kellene, milyen külföldi érdekcsoportok mozgatják a kormányt.

 

Fodor Gábor olyan törvényjavaslatot nyújtott be, amely külföldről támogatottnak minősítené a kormányt és minden álcivil szervezetét.

E törvény értelmében befolyásnak minősül jogcímétől függetlenül a közvetlenül vagy közvetve a putyini Oroszországtól származó mindazon pénzbeli vagy egyéb vagyoni jellegű juttatás, előny, amelyet a Kormány az Európai Unió destabilizálásáért, az orosz propaganda közvetítésérért és a Magyarországon tevékenykedő orosz kémek le nem leplezésért kap.

A Magyar Liberális Párt elnöke javaslatát azzal indokolta, hogy Magyarországnak – nemzetközi kötelezettségeivel összhangban – biztosítania kellene a civil önszerveződés feltételeit. A civilek a demokratikus ellenőrzésben és a közvélemény formálásában fontos szerephez juthatnának,

ha Magyarországot 2010 óta nem térítették volna le a jogállamok európai útjáról.

Fodor szerint közérdek, hogy a társadalom pontosan tudja, kik milyen érdekeket képviselnek, hiszen nemzetközi fórumok is reálisnak ítélik a veszélyt, hogy a magyar kormányt külföldi államok és hazai oligarcha-csoportok igyekeznek felhasználni.

Ennek gyakori eszközei a különböző jogcímeken juttatott támogatások, amelyek közvetlenül vagy áttételesen alkalmasak lehetnek a Kormány és köreinek befolyásolására, akár oly mértékben is, hogy az a Kormány alapvető céljait is érdemben átalakítja. Az ilyen juttatások célja, hogy az abban részesülő Kormány-közeli erők társadalmi befolyásán keresztül a támogató érdekcsoportok saját érdekeiket érvényesítsék Magyarország politikai és társadalmi életében.

Ez a befolyás irányulhat konkrét politikai, gazdasági döntésre, szakpolitikák meghatározására, vagy tágabb értelemben a 2010 óta szisztematikusan rongált demokratikus intézményrendszer működésére is. Ezek a folyamatok fokozottan veszélyeztethetik az ország nemzetbiztonságát, szuverenitását.

Figyelemmel kell lenni továbbá azokra a kihívásokra, amelyeket a pénzmosás és a terrorizmus finanszírozásával összefüggésben az átláthatatlan eredetű pénzmozgások jelentenek (például letelepedési kötvényprogram, Pharaon-ügy). Nem hagyható figyelmen kívül, hogy az ebből fakadó veszély nem csak a profitorientált szektort fenyegeti, hanem a civil szférában is megjelenhet.

Fodor Gábor törvényjavaslata a civil törvény alapján, de éppen a Kormányra, és annak minden olyan álcivil szervezetére terjedne ki, amely külföldről származó támogatásban részesül és egy adóévre számolva 7 200 000 forintot kap. Az ilyen szervezetnek 15 napon belül be kellene jelentenie, hogy külföldről befolyásolttá vált.

A külföldről támogatott szervezet ezt követően kiadványaiban (pl. szórólapjaiban, nyomtatott és elektronikus sajtótermékeiben) feltünteti, hogy e törvény alapján külföldről befolyásolt szervezetnek minősül.

Ha ezt a kormány vagy valamelyik álcivil szervezet elmulasztaná, a törvény fokozatos és arányos szankciókkal büntetné.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik