Közélet

Itt a lex Putyin-báb: Orbánt ütik az álcivil törvénnyel

Farkas György
Farkas György

újságíró, hírfőnök. 2017. 04. 10. 15:50

Tudni kellene, milyen külföldi érdekcsoportok mozgatják a kormányt.

 

Fodor Gábor olyan törvényjavaslatot nyújtott be, amely külföldről támogatottnak minősítené a kormányt és minden álcivil szervezetét.

E törvény értelmében befolyásnak minősül jogcímétől függetlenül a közvetlenül vagy közvetve a putyini Oroszországtól származó mindazon pénzbeli vagy egyéb vagyoni jellegű juttatás, előny, amelyet a Kormány az Európai Unió destabilizálásáért, az orosz propaganda közvetítésérért és a Magyarországon tevékenykedő orosz kémek le nem leplezésért kap.

A Magyar Liberális Párt elnöke javaslatát azzal indokolta, hogy Magyarországnak – nemzetközi kötelezettségeivel összhangban – biztosítania kellene a civil önszerveződés feltételeit. A civilek a demokratikus ellenőrzésben és a közvélemény formálásában fontos szerephez juthatnának,

ha Magyarországot 2010 óta nem térítették volna le a jogállamok európai útjáról.

Fodor szerint közérdek, hogy a társadalom pontosan tudja, kik milyen érdekeket képviselnek, hiszen nemzetközi fórumok is reálisnak ítélik a veszélyt, hogy a magyar kormányt külföldi államok és hazai oligarcha-csoportok igyekeznek felhasználni.

Ennek gyakori eszközei a különböző jogcímeken juttatott támogatások, amelyek közvetlenül vagy áttételesen alkalmasak lehetnek a Kormány és köreinek befolyásolására, akár oly mértékben is, hogy az a Kormány alapvető céljait is érdemben átalakítja. Az ilyen juttatások célja, hogy az abban részesülő Kormány-közeli erők társadalmi befolyásán keresztül a támogató érdekcsoportok saját érdekeiket érvényesítsék Magyarország politikai és társadalmi életében.

Ez a befolyás irányulhat konkrét politikai, gazdasági döntésre, szakpolitikák meghatározására, vagy tágabb értelemben a 2010 óta szisztematikusan rongált demokratikus intézményrendszer működésére is. Ezek a folyamatok fokozottan veszélyeztethetik az ország nemzetbiztonságát, szuverenitását.

Figyelemmel kell lenni továbbá azokra a kihívásokra, amelyeket a pénzmosás és a terrorizmus finanszírozásával összefüggésben az átláthatatlan eredetű pénzmozgások jelentenek (például letelepedési kötvényprogram, Pharaon-ügy). Nem hagyható figyelmen kívül, hogy az ebből fakadó veszély nem csak a profitorientált szektort fenyegeti, hanem a civil szférában is megjelenhet.

Fodor Gábor törvényjavaslata a civil törvény alapján, de éppen a Kormányra, és annak minden olyan álcivil szervezetére terjedne ki, amely külföldről származó támogatásban részesül és egy adóévre számolva 7 200 000 forintot kap. Az ilyen szervezetnek 15 napon belül be kellene jelentenie, hogy külföldről befolyásolttá vált.

A külföldről támogatott szervezet ezt követően kiadványaiban (pl. szórólapjaiban, nyomtatott és elektronikus sajtótermékeiben) feltünteti, hogy e törvény alapján külföldről befolyásolt szervezetnek minősül.

Ha ezt a kormány vagy valamelyik álcivil szervezet elmulasztaná, a törvény fokozatos és arányos szankciókkal büntetné.

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

Pécs, 2015. július 9.
Szivek Norbert, a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. vezérigazgatója beszédet mond a megújult pécsi Virágh-ház átadásán 2015. július 9-én. A háttérben Páva Zsolt, Pécs polgármestere (b) és Soltész Miklós, az Emberi Erőforrások Minisztériumának egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkára. Az Országgyűlés döntése értelmében több, jelenleg állami tulajdonban lévő ingatlan kerülhet vissza egyházi tulajdonba.
MTI Fotó: Sóki Tamás
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.