Közélet

A CEU-tüntetéssel kiállította a bizonyítványát a magyar sajtó

A szervezők szerint 70 ezren vonultak át vasárnap a Lánchídon a Kossuth térre, hogy a lex CEU és a civileket vegzáló törvény ellen emeljék fel hangjukat. A megmozdulásról a nemzetközi sajtó – így a Guardian és az AFP hírügynökség is – beszámolt, néhány hétfői sajtótermék azonban nem látta meg a potenciált az eseményben.

Bulvár:

  • A Bors címlapján Sándor látható, aki 27 éve fertőződött meg HIV-vírussal, nehéz sorsáról vallott a lapnak. Szintén helyet kapott a vezető hírek között az “Igazi Vili bácsi”, illetve Rudolf Péter, akit “sör, fagyi és pizza” hízlalt fel. A megmozdulásról “Tömegek tüntettek a CEU-ért” címmel jelentettek meg cikket az 5. oldalon, nem egészen fél oldalon.
  • A Blikk sem érezte annyira forrónak a témát. Fontosabbnak ítélték Gregor Bernadett válságát, Stohl András szereplését a PASSIO XXI színdarabban, saját stressztesztjüket és Rudolf Péter hízását is. Ezeket a cikkeket mind-mind erősebb kiemeléssel, fontosabb helyre tették, mint a kis szürke keretesbe tuszkolt “Ezrek tüntettek tegnap a CEU-ért” című írásukat, amit a 2. oldalon bontottak ki nagyjából fél oldalon.

Közélet:

  • A Magyar Nemzetnél viszont vezető anyag lett a megmozdulás “Óriástüntetés a CEU mellett” címmel, ami a 3. oldalon folytatódik, a 9. oldalon pedig vezércikket közölnek.
  • Hasonló vonalon mozog a Népszava is, óriási főanyaguk az “Európa, szabad ország, ez a civil társadalom hangja” címet kapta, a témát a 3. oldalt teljes egészében kitöltve dolgozták fel. Hargitai Miklós MÚOSZ-elnök a 7. oldalra írt véleménycikket “Egy évünk van” címmel.
  • A saját olvasatában, “Beindult a Soros-birodalom gépezete a kormány ellen” címmel énekelte meg a vasárnapi eseményeket a kormányközeli Magyar Idők. Egy kisebb anyagban “szélsőséges Facebook-bejegyzésekről” írtak. Nagy cikkük a 2. oldalon kapott helyet, “Rendőrökre támadtak a tüntetők” címmel, fél oldalon.
  • Egészen érdekes szerkesztési elveket követhet a szintén kormányközeli Magyar Hírlap, amelynek vezető cikke az Iszlám Állam által egyiptomi keresztény templomok ellen elkövetett hétvégi robbantásokról szól. Szintén kiemelt helyen teszik fel a kérdést: “Miből telik Szeged polgármesterének luxus terepjáróra? “, kis képesben van például a fantomlétből előbújt Rogán Antal vasárnapi beszéde a holokauszt áldozatainak emléknapján. És a lap alján a lényeg:

Hollik István: Az amerikai üzletember szervezetei akár tízmilliárdokat is kereshetnek az illegális bevándorláson

Igen, Soros Györgyről van szó – Gyurcsány Ferenccel összekötve.

Online:

Ez itt Száraz István által megvásárolt, kormányközeli pályára állított Origo vezető anyaga, kommentár nélkül:

A CEU-tüntetéssel kiállította a bizonyítványát a magyar sajtó 2
Forrás: Origo.hu

Ez pedig a 444.hu., az Index és a hvg.hu döntése hétfő reggelre:

Forrás: 444.hu
Forrás: Index.hu

 

Forrás: hvg.hu

Az Andy Vajna kormánybiztos tulajdonában lévő TV2 hírjellegű műsora, a Tények a Habony-média bulvárlapja, a Ripost cikke alapján arról számolt be vasárnap este, hogy bár Soros György repülőjegyekkel támogatta a tüntetőket,

mégsem jött össze a kritikus tömeg.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik