Közélet

Még a Fox is belerongyolt Orbánba

A republikánusoktól se várhat sok jót Orbán Viktor, egyik vezető lapjuk is beleszállt a CEU-ügybe.

Szokatlan mértéktartással közölt összeállítást a konzervatív amerikai hírportál, a Fox News vasárnap Orbán Viktor illiberális államának kialakításáról. A lap felidézi a Közép-európai Egyetem (CEU) ügyét, illetve hogy mennyien tiltakoztak ellene, és arra kérik Áder Jánost és az Alkotmánybíróságot, hogy blokkolják a jogszabályt.

A hangsúly azonban azon van, hogy ez is csak egy lépés az említett illiberális állam kialakítáa felé.

Orbán a Fox szerint nagyon várta Donald Trump kormányra kerülését, tisztán remélte, hogy sokkal jobb lesz a viszonya vele mint Barack Obamával volt. Azonban csalódnia kellett, Trump és a republikánusok nem álltak ki mellette, ahogy egy amerikai gyökerű intézményt (a CEU-t) ért támadás, egyből jelezték, az intézmény kétpárti támogatást élvez, azt nem lehet tönkretenni.

Megemlítik, hogy Orbán rendszerének példaképe Oroszország, Orbán kétszer is vendégül látta két év alatt Vlagyimir Putyin elnököt, valamint az országot hosszú távre lekötelező atomalkut kötött Moszkvával. A Soros György alapította egyetem szívatásával azonban nem kerül közelebb Trumphoz sem, akitől fehér házi meghívót vár.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik