Közélet

Másodéves mérnök srác nyerte a Nők a Tudományban Egyesület versenyét

Nincs semmi félreértés, a férfiakat szándékosan nem akarták kirekeszteni. A Sci-ndikátor tizenkét döntőse között öt lány küzdött a dobogóért. Az egyesület szerint a világot, különösen a tudományt az viszi előre, ha a nők és a férfiak megtanulnak egy csapatban játszani.

A tudománykommunikációs versenyt tavaly októberben hirdette meg a Nők a Tudományban Egyesület. A társaság neve alapján azt gondolhatnánk, hogy a megmérettetésre kizárólag lányok, nők jelentkezését várták, pedig dehogyis.

Az egyesület célja nem a férfiak teljes trónfosztása az akadémiai szférában, pusztán olyan ideális világban szeretnének élni, amely egyformán elismeri mindkét nem tudását a társadalmi és a technológiai innováció folyamataiban – osztotta meg missziójukat Szigeti Fanni ügyvezető.

A nemek aránya a tizenkét döntőbe jutott pályázó és a zsűri tagjai között is nagyjából fele-fele volt.

Az volna az életszerű és hatékony, hogy nők és férfiak vegyes csapatokban dolgoznak projekteken. Számos kutatás bizonyította, és a nagyobb nemzetközi cégek már felismerték, hogy az innovációs versenyképesség a sokszínűségben rejlik. A márciusi döntőre való felkészülés alatt a fiatal egyetemisták és PhD-hallgatók nagyon sok csoportos foglalkozáson vettek részt

– fűzte hozzá Szigeti Fanni.

Minden egy rövid bemutatkozó videóval kezdődött, majd a a szakmai zsűri személyesen is meghallgatta a pályázókat, ami alapján kiválasztották a döntősöket. Ezt követően a természettudományos, műszaki, informatikai vagy a matematika területéről érkező fiatalok mentorok segítségével kommunikációs mesterkurzus felkészítésen vettek részt, ahol egyénileg és csapatban is fejlesztették az előadói képességeiket.

A verseny lényege ugyanis éppen az, hogy a pályázók szert tegyenek az egyetemi képzésből hiányzó készségekre, nevezetesen, hogy a laikusok számára is fogyaszthatóan, sőt, akár szórakoztatóan tudjanak beszélni tudományos területükről.

Másodéves mérnök srác nyerte a Nők a Tudományban Egyesület versenyét 1
Kristóf következő ötlete, hogy a Gazdálkodj okosan! társasjátékot akadálymentesítené.

A márciusi döntőn végül egy másodéves mérnök-informatikus, Muhi Kristóf győzte meg leginkább a szakmai zsűrit. A kecskeméti Pallasz Athéné Egyetem hallgatója évek óta dolgozik egy új alkalmazáson, amivel a vakok és gyengénlátók is átélhetik a Rubik-kocka kirakásának élményét.

Létezik akadálymentesített, dombornyomott kocka, viszont nincs hozzá olyan applikáció, ami segítene kirakni. A látók könnyedén utánanéznek, keresnek videókat a lépésekről, de akinek ez nem adatik meg, az hátrányból indul.

A program nagyon egyszerűen működik, csak le kell fotózni egyenként a kocka hat oldalát, mire az alkalmazás az aktuális állás alapján összeállít egy hangos segédletet. A projekt jelenleg teszt időszakban van, Kristófnak egy alany segít a tapasztalataival a javításokban, finomhangolásban.

Szigeti Fanni elmondása szerint a zsűri kizárólag szakmai szempontok alapján döntött a végső sorrendről. Így Kristóf mellet Takács Ádám, az Eötvös Loránd Tudományegyetem fizika szakos diákja nyerte el a második díjat,

míg a harmadik helyezett, a közönségdíjas és a különdíjas a női versenyzők közül került ki.

Solymosi Anita végzett gépészmérnök, és a KEFO MotoStudent járműépítő csapatának elnökségi tagja. Versenymotor-innovációjukkal a nemzetközi MotoStudent versenyen tavaly harmadik helyezést értek el Spanyolországban, és Anita most ugyanennek a fejlesztésnek köszönhetően léphetett a dobogó harmadik fokára a Sci-ndikátoron is. A Pallasz Athéné Egyetem hallgatóiból álló team egy szintén magyar fejlesztésű anyagból, alumíniumhabból hozott létre innovációt. Bár az alapanyagot évek óta használja a járműipar, de motorbicikli váz és lengőkar még soha nem készült belőle.

A világon egyedülálló szerkezetnek köszönhetően a motor húsz kilót “fogyott”, ráadásul a spanyol törésteszteken kiválóan megfelelt, egyetlen repedés sem esett rajta, amikor felülről 250, míg szemből 300 kilóval terhelték meg. Ez valószínűleg annak is köszönhető, hogy az alumíniumhabot pluszban egy szénszál réteggel is elláttuk, amivel még erősebbé tettük a vázat.

Másodéves mérnök srác nyerte a Nők a Tudományban Egyesület versenyét 2
A KEFO MotoStudent csapata a nemzetközi közönséget már meghódította.

A kommunikációs erőpróba közönségdíjasa Farkas Alexandra lett, aki egy védett faj, a dunavirágok megmentéséről mutatott be filmet. Társaival egy fénysorompót fejlesztettek ki, hogy a kérészek ne a kivilágított hidakra, hanem a vízbe helyezzék petéiket, így gondoskodva a következő generációról.

A verseny különdíjasa pedig Korhecz Lilla, aki a PTE végzős épületgépész hallgatójaként és formatervezőként a lakások egyik legmostohább szereplőjét, a radiátort gondolta újra.

Azt tapasztaltam, hogy az emberek nem nagyon szeretik ezt az elemet betervezni az otthonukba, mert hasznos helyet foglal el, és csúnyának tartják. Helyette inkább padlófűtést választanak, vagy igyekeznek mindenféle módszerrel eltakarni a radiátort. Bár létezik már dizájn változata, úgy éreztem, hogy tudnék újítani gépészetileg és formailag is.

A fiatal lány tulajdonképpen egyénre szabható “dinamikus” térelemmé változtatta a fűtőtestet. Bármilyen színben elkészíthető, ráadásul a lamellákat mozgatni lehet, így a radiátort kedvünk szerint alakíthatjuk nyitott vagy zárt térelválasztóvá, és gyakorlatilag bárhol elhelyezhetjük a lakásban. A külső megjelenés mellett a fűtési technológia is újdonság. Lilla a hőcserélőkben alkalmazott megoldásból ihletődött, így dizájn radiátora vízzel és olaj töltettel fűtené a lakótereket.

Az ötlet nagy sikert aratott a versenyen, elnyerte a Magyar Nemzeti Kereskedőház startup-programjának különdíját, ami számos nemzetközi kiállításon, rendezvényen biztosít megjelenést az ígéretes, feltörekvő projekteknek. Vagyis Lilla hamarosan személyesen is találkozhat a potenciális befektetőkkel és partnerekkel.

Másodéves mérnök srác nyerte a Nők a Tudományban Egyesület versenyét 3
Az ablak alá tervezett fehér radiátorokból dinamikusan alakítható dekorációs elem lett.

A Nők a Tudományban Egyesület jövőre újra meghirdeti az egyetemistáknak és Phd hallgatóknak szóló versenyt. Hosszú távon ugyanis egy fiatalos, friss közösség kiépítése a cél. Nem engedik el a tudomány különböző területein kutató fiatalok kezét, havi szinten lesznek science meetupok, ahol a tizenkét döntős és meghívott tudományos szakemberek fognak előadni a nagyközönség számára is fogyaszthatóan és szórakoztatóan.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik