Tudomány

Rejtélyes röntgensugárzást érzékeltek egy távoli galaxisban

Csillagászok egy csoportja különösen erős röntgensugárzást érzékelt egy távoli galaxisban. Most azon dolgoznak, hogy kiderítsék, mi is okozta a rejtélyes jelenséget.

A jelenséget a NASA röntgencsillagászati műholdja, a Chandra érzékelte, még 2014 októberében. A sugárzás forrását később a Hubble és a Spitzer űrtávcső azonosította, nagyjából 10,7 milliárd fényévre tőlünk.

A csillagászok észrevették, hogy egy, az égen található pont, a CDF-S (Chandra Deep Field-South) néhány óra leforgása alatt több ezerszer fényesebbé vált. Egy nappal később a pont elhalványult, szinte teljesen láthatatlan lett. A szakértők az esetről a Monthly Notices of the Royal Astronomical Society-ban számoltak be.

Franz Bauer, a Chilei Pápai Katolikus Egyetem kutatója szerint a forrás felfedezése óta küzdenek az eredet megértésével.

Olyan, mintha lenne egy kirakósunk, de nem lenne meg minden darab

– állapította meg a szakértő.

A Chandra űrtávcső hasonló jelenséget sem korábban, sem azóta nem azonosított. Az eszköz később tovább figyelte az objektumot, de annak fénye egyszer sem változott meg újra.

A kutatók egyelőre értetlenül állnak az eset előtt, igaz, van néhány magyarázatuk. Nem lehetetlen, hogy a megnövekedett sugárzást egy gammakitörés (GRB) esemény okozta. Ezt a hatalmas csillagok összeomlása, illetve csillagok csillagokkal vagy fekete lyukakkal történő egybeolvadása válthatja ki. A jelenség olyan kilövelléseket idéz elő, melyeket megfelelő szögből mi is érzékelni tudunk.

A csillagászok szerint két GRB-hez köthető eset is megmagyarázhatja a CDF-S-nél tapasztaltakat. Az egyik lehetőség, hogy a gammakitörés egy rendkívül távoli galaxisban történt meg, vagy a kilövellő anyag nem felénk tört ki, így hozva létre a jelenséget.

Van egy harmadik elképzelés is, mely szerint a gyors fényességbeli változást egy fekete lyukban eltűnő fehér törpe váltotta ki.

Igaz, a fentiek közül egyik forgatókönyv sem magyarázza meg az összes tulajdonságot, melyet a szakértők a 2014-es vizsgálat során felismertek.

Éppen ezért nem lehetetlen, hogy egy egészen új, eddig sosem látott jelenségről van szó, melynek jellegét még meg kell határozni.

A kutatók következő célja az, hogy egyéb űreszközök – például az ESA XMM-Newton vagy a NASA Swift műholdjával – hasonló fényelváltozásokat figyeljenek meg az égbolton. Az újabb jelenségek érzékelésével ugyanis talán sikerülhet megérteni a korábbi esetet is.

(IFL Science)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik