Közélet

TASZ: A CEU elűzése alkotmányellenes

Ahogyan korábban beszámoltunk róla: a Fidesz-KDNP minden erejével nekiment a Soros György által alapított CEU-nak. Miután  kijött egy jelentés a külföldi egyetemek Magyarországi működéséről, amelyben azt írják, hogy a CEU szabálytalanul működik, kormány benyújtott egy törvényjavaslatot a felsőoktatási törvény módosításáról. Ebben szinte ellehetetlenítenék a CEU működését.

A Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) szerint azonban ez alkotmányellenes. Mint csütörtöki közleményükben fogalmaznak: az egyetemek és általánosságban a felsőoktatási szektor szabad, autonóm működése a kutatás, a tanítás és a tanulás szabadságából eredő alkotmányos jog és követelmény.

A külföldi egyetemek magyarországi tevékenysége elé gördített újabb feltételek alkotmányos jogokat korlátoznak anélkül, hogy ezt racionális okok igazolnák.  A törvényjavaslat  a külföldi egyetemek hazai működését ezt “támogató” nemzetközi szerződések, vagyis politikai akarat kérdésévé tenné. Szabadságjogok érvényesülése azonban nem lehet a kormány politikai akaratának függvénye. A tervezet tehát újabb lépés afelé, hogy a Kormány mind nagyobb politikai kontrollt gyakoroljon a felsőoktatás kutatási és oktatási tevékenysége felett

-hívják fel a figyelmet. Hozzáteszik: bár egy egyetem nem feltétlenül szorul erre, a szabadságjogok jogi védelmében szerzett tapasztalataikkal szívesen segítik a CEU-t, ha ez szükséges.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik