Közélet

Rogánnak és Vargának elnézték, egy kecskeméti bírót megbuktattak miatta

A hvg.hu megtalálta azt az embert, aki belebukott vagyonnyilatkozatába. Ez a mai Magyarországon nagy dolog, vanna ugyanis, akik akármekkorát hibázhatnak:

  • Rogán Antal nem is egyszer módosította leadott vagyonnyilatkozatát, “táguló” lakása mára szállóigévé vált
  • Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter is kihagyott nyilatkozatából némi vagyont. Budai teremgarázsa csak akkor ugrott be neki, mikor a 444.hu rákérdezett
  • Szijjártó Péternek el kell hinnünk, hogy szülői segítséggel vásárolt luxusvillát
  • Lázár Jánosnak pedig azt, hogy családi összefogással vett 10 éves fiának 120 négyzetméteres budai luxuslakást.

A lap cikke szerint Varga Tibor egykori kecskeméti bírónak nagyjából 6 millió forintnyi gyanúsnak talált vagyonkülünbözet miatt tört meg a pályája. A bíróknak háromévente kell vagyonnyilatkozatot tenniük. Varga 2013-as bevallása a törvényszék vezetői szerint gyanúsan sok mindent tartalmazott, ezért vagyonnyilatkozat-összevetési eljárást indítottak.

Neki nem hitték el a szülői segítséget

Az eljárás végén arra jutottak, hogy 3 év alatt ennyi megtakarítása nem gyűlhetett össze, az ügye az Országos Bírói Tanácsnál (OBT) landolt. A lap szerint csupa igazolható tételt kérdőjeleztek meg, így többek közt egy 9 millió forint értékű, vidéki ingatlant, 8 millió forint lekötött bankbetétet, 5 millió forint értékpapírt és nagyjából ekkora összegű takarékbetétet.

Meghallgatták a gazdasági ügyekre szakosodott bírót, aki részletes kimutatásokkal próbálta igazolni, hogy a túl soknak talált vagyon egy része közös, családi megtakarítás, csak az ő nevén van, de hiába hivatkozott arra is, hogy gazdálkodó szülei rendszeresen támogatják, illetve igazságszolgáltatási munkája mellett tanít egy középiskolában is – áll a cikkben.

Varga nem tudta tisztázni a helyzetet, mivel  a nagyrészt családon belüli ügyletekről nem tudott írásba foglalt ajándékozási- vagy kölcsönszerződést mutatni, ahhoz pedig a bíró nem járult hozzá, hogy a bizottság a számláin lezajlott összes művelethez hozzáférjen. Varga Tibort 2013 decemberében felmentették tisztségéből. A volt bíró munkajogi pert indított a Kecskeméti Törvényszék ellen, a  Szolnoki Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság azonban idén januárban kihirdetett ítéletében első fokon elutasította a keresetét. Sőt: őt ki kell fizetnie a közel 900 ezer forintos perköltséget is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik