Forma-1 - Magyar Nagydíj
Közélet

Rogánnak és Vargának elnézték, egy kecskeméti bírót megbuktattak miatta

Kovács-Angel Marianna
Kovács-Angel Marianna

újságíró. 2017. 03. 28. 08:07

Korábban a témában:

A hvg.hu megtalálta azt az embert, aki belebukott vagyonnyilatkozatába. Ez a mai Magyarországon nagy dolog, vanna ugyanis, akik akármekkorát hibázhatnak:

  • Rogán Antal nem is egyszer módosította leadott vagyonnyilatkozatát, “táguló” lakása mára szállóigévé vált
  • Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter is kihagyott nyilatkozatából némi vagyont. Budai teremgarázsa csak akkor ugrott be neki, mikor a 444.hu rákérdezett
  • Szijjártó Péternek el kell hinnünk, hogy szülői segítséggel vásárolt luxusvillát
  • Lázár Jánosnak pedig azt, hogy családi összefogással vett 10 éves fiának 120 négyzetméteres budai luxuslakást.

A lap cikke szerint Varga Tibor egykori kecskeméti bírónak nagyjából 6 millió forintnyi gyanúsnak talált vagyonkülünbözet miatt tört meg a pályája. A bíróknak háromévente kell vagyonnyilatkozatot tenniük. Varga 2013-as bevallása a törvényszék vezetői szerint gyanúsan sok mindent tartalmazott, ezért vagyonnyilatkozat-összevetési eljárást indítottak.

Neki nem hitték el a szülői segítséget

Az eljárás végén arra jutottak, hogy 3 év alatt ennyi megtakarítása nem gyűlhetett össze, az ügye az Országos Bírói Tanácsnál (OBT) landolt. A lap szerint csupa igazolható tételt kérdőjeleztek meg, így többek közt egy 9 millió forint értékű, vidéki ingatlant, 8 millió forint lekötött bankbetétet, 5 millió forint értékpapírt és nagyjából ekkora összegű takarékbetétet.

Meghallgatták a gazdasági ügyekre szakosodott bírót, aki részletes kimutatásokkal próbálta igazolni, hogy a túl soknak talált vagyon egy része közös, családi megtakarítás, csak az ő nevén van, de hiába hivatkozott arra is, hogy gazdálkodó szülei rendszeresen támogatják, illetve igazságszolgáltatási munkája mellett tanít egy középiskolában is – áll a cikkben.

Varga nem tudta tisztázni a helyzetet, mivel  a nagyrészt családon belüli ügyletekről nem tudott írásba foglalt ajándékozási- vagy kölcsönszerződést mutatni, ahhoz pedig a bíró nem járult hozzá, hogy a bizottság a számláin lezajlott összes művelethez hozzáférjen. Varga Tibort 2013 decemberében felmentették tisztségéből. A volt bíró munkajogi pert indított a Kecskeméti Törvényszék ellen, a  Szolnoki Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság azonban idén januárban kihirdetett ítéletében első fokon elutasította a keresetét. Sőt: őt ki kell fizetnie a közel 900 ezer forintos perköltséget is.

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

German Chancellor and CDU party leader Angela Merkel (C) addresses supporters after exit poll results were broadcasted on public television at an election night event at the party's headquarters in Berlin during the general election on September 24, 2017.
Germany voted in a general election expected to hand Chancellor Angela Merkel a fourth term, while the hard-right Alternative for Germany (AfD) party is predicted to win its first seats in the national parliament. / AFP PHOTO / Odd ANDERSEN
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.