Közélet

Sorosnak fontos Magyarország, “nem azt érdemli, hogy ellenségnek bélyegezzék”

Goran Buldioskival, az OSF európai igazgatójával és Nizák Péterrel, a közép-európai program vezetőjével készített interjút az Index. A beszélgetés apropóját többek között a Soros György személyével és támogatásaival kapcsolatos kormányzati kritikák, illetve az üzletember által létrehozott alapítvány démonizálása adták.

A beszélgetést hosszas hallgatás után az OSF kezdeményezte. Goran Buldioski szerint különbséget kell tenni Soros György és az alapítvány között: míg előbbi rendszeres megnyilvánul, utóbbi csendben maradt, mert az adományozás unalmas ügyintézőinek tartják magukat. Hozzátette, azért törik meg hallgatásukat, mert:

Az a konkrét félelmünk, hogy az alapítónkat és az alapítványunkat ködösítésre használják, míg a valós cél az élénk civil társadalom gyengítése, az önkéntesekkel működő helyi civilektől a kormányzatot ellenőrző, professzionálisan működő jogvédőkig. Ha azzal bélyegzik meg őket, hogy külföldi érdeket, egy személyt szolgálnak, az igazságtalanság több ezer emberrel szemben, akik az ország demokratikus átalakulásán és gazdasági fellendülésén dolgoznak. Láttunk hasonló támadást a Norvég Alap támogatottjainál is másfél éve.

Nizák Péter a nemzetközi alapítvány működéséről elmondta: egy hálózatról van szó, amely donorszervezetként működik.  A magyar civilek támogatást kapnak tőlünk, általában helyi szervezeteket, társadalmi ügyeket, például roma programokat támogatnak,

de senkinek nem mondjuk meg, hogy mit csináljon, hanem pályázatokat írunk ki, és aki ezeken támogatást nyer, az megvalósíthatja a saját terveit.

A beszélgetésben szóba került az új nemzeti konzultáció is, amelyben a lakosságot a nemzetközi szervezetek állítólag egyre erősödő befolyásáról is megkérdezik. Az OSF vezetői szerint populista húzás 8 millió embert kérdezni a civilek helyzetéről, mivel

a konzultációnak a Parlamentben, az érdekelt felek, a civilek, a támogatók és mások között kéne folynia.

Az interjú tanúsága szerint nem túl szoros a kapcsolat Soros György és az OSF között: az európai vezető utoljára  a beszélgetés előtt 6 héttel, Nizák Péter pedig évekkel ezelőtt beszélt a magyar származású amerikai üzletemberrel. Goran Buldioski a magyarországi tevékenységükről és az alapítóról szólva elmondta:

A Soros György által alapított hálózat több mint 30 éve van jelen ebben az országban. Ezalatt több mint 200 millió amerikai dollárt költött el, nagyon sokféle célra. Tavaly összesen 4 millió amerikai dollárnyi támogatást osztottunk szét Magyarországon, miközben a kormány csak a menedékkérők elleni kampányra 60 millió dollárt fordított. Ha visszanézünk, az elköteleződése a 80-as években fénymásológépekkel, az iskolatejprogrammal kezdődött. Fontos számára Magyarország, és nem azt érdemli, hogy ellenségnek bélyegezzék.

Kiemelték: bár a kormányzati kommunikáció mást sugall, valójában támogatásaik mintegy 6 százaléka, körübelül 1,1 millió dollár ment a migrációval kapcsolatos ügyekre. Sőt:

Soha nem adtunk pénzt a menekültek körében osztogatott Welcome to EU brosúrákra. Ugyanígy nem támogattuk a No Borders nevű aktivistahálózatot. Mindegyik általunk támogatott szervezet a magyar törvények alapján működik, a magyar migrációs stratégia alapján, amit Magyarország a 2013-2020-as uniós költségvetési időszakra vonatkozó vállalásának részeként aláírt. Emellett a szervezetek az Emberi Jogok Európai Egyezménye és olyan más nemzetközi szerződések alapján működnek, amelyeknek Magyarország a részese. Ha a magyar kormány nem elégedett azzal, amit ő vagy az elődje aláírt, akkor ezt a többi kormánnyal kell megbeszélni az EU-ban, az ENSZ-ben, az Európai Tanácsban, ott kell ennek hangot adni, és nem itt Budapesten, egy PR-kampány keretében

-derül ki az interjúból, amelyet teljes terjedelmében itt olvashat el.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik