Közélet

Az MTA kutatóját is díjazták a L’Oréal-UNESCO A Nőkért és a tudományért Díjátadón

A L’Oréal Alapítvány idén március 23-án, 19. alkalommal rendezte meg a L’Oréal-UNESCO A Nőkért és a tudományért Díjátadót, hogy megünnepeljen 5 kiemelkedő kutatónőt és áttörő munkásságukat, valamint 15 fiatal tehetséget. A díjazottak között volt Dr. Kóspál Ágnes csillagász, az MTA Csillagászati és Földtudományi Kutatóközpontjának munkatársa is. 

A 2017-es L’Oréal UNSECO A Nőkért és a tudományért díjátadó 5 különleges kutatónő kiválóságát, kreativitását és intelligenciáját ünnepelte. Az öt díjazott március 23-án Párizsban, a La Maison de la Mutualité – ben vette át a fejenként 100.000 eurós díjat, elismerésül a kvantum fizika, a fizika és az asztrofizika területén nyújtott tudományos  munkájukért. A 15 fiatal tehetség- köztük Dr Kóspál Ágnes – pedig fejenként 15 000 eurós díjazásban részesült, hogy tovább folytathassa tudományos munkásságát.

Dr. Kóspál Ágnes

A L’Oréal Alapítvány és az UNESCO szerint 1998 óta növekedett a nők száma a tudományos területeken, Marie Curie születése után 150 évvel azonban a kutatóknak még mindig csak 28%-a nő és csupán csak 3%-uk kapott Tudományos Nobel-díjat. A L’Oréal-UNESCO A Nőkért és a Tudományért program ezért dolgozik immáron 19 éve azon, hogy elismerje és segítse a kutatónőket a karrierjük kulcsfontosságú pillanataiban. A program kezdete óta több mint 2700 fiatal nőt támogatott 115 országban és 97 életműdíjast a karrierjük csúcsán, köztük Elizabeth H. Blackburn-t és Ada Yonath-ot, akik a L’Oréal-UNESCO díj után  Nobel-díjat kaptak.

A L’Oréal UNESCO Nőkért és a Tudományért program 2016-ban több mint 260 fiatal kutatónőt támogatott szerte a világon. A L’Oréal UNESCO Nőkért és a Tudományért ösztöndíjat több mint 45 országban, helyi és regionális díjátadón vehették át a díjazottak, és közülük került ki az a 15 ígéretes fiatal kutatónő, aki megkapta az „International Rising Talent” díjat.

A L’Oréal-UNESCO A Nőkért és a tudományért Díjátadó idei díjazottjai:

AFRIKA ÉS AZ ARAB ÁLLAMOK:Professor Niveen M. KHASHAB

ÁZSIA ÉS CSENDES-ÓCEÁN: Professor Michelle SIMMONS

EURÓPA: Professor Nicola A. SPALDIN

LATIN-AMERIKA: Professor Maria Tereza RUIZ

ÉSZAK-AMERIKA: Professor Zhenan BAO

 

International Rising Talent díjazottak: 

A MÚLT VIZSGÁLATA, HOGY MEGVILÁGOSODJON A JÖVŐ:

Dr Ágnes Kóspál, MAGYARORSZÁG

– Dr Fernanda Werneck, BRAZILIA

– Dr Sam Giles, EGYESÜLT KIRÁLYSÁG

 AGYKUTATÁS:

– Dr Lorina Naci, KANADA.

– Associate Professor Muireann Irish, AUSZTRÁLIA

AZ ÚJ GYÓGYSZERES KEZELÉSEK FELÉ VEZETŐ ÚTON:

– Dr Stephanie Fanucchi, DÉL AFRIKA

– Dr Hyun Lee, NÉMETORSZÁG

– DRr Nam-Kyung Yu, KOREA.

– Dr Julia Etulain, ARGENTINA

A GYÓGYSZEREK ÚJ ALAPJAI:

– Dr Rym Ben Sallem, TUNÉZIA

– Dr Hab Joanna Sulkowska, LENGYELORSZÁG

A PROBLÉMÁK OKAINAK FELFEDEZÉSE:

– Nazek El-Atab, EGYESÜLT ARAB EMIRÁTUSOK

– Doctor Bilge Demirkoz, TÖRÖKORSZÁG

– Doctor Tamara Elzein, LIBANON

– Doctor Ran Long, KÍNA

Ajánlott videó

Olvasói sztorik