Közélet

Lázár szerint a Heineken csak azért tesz vörös csillagot a sörére, hogy jobban eladhassa

Tóth Richi
Tóth Richi

Na, ugye. 2017. 03. 20. 22:21

A kormány egyik legújabb ellensége a Heineken és a vörös csillag (valójában csak a Csíki Sört próbálják meg tolni), törvényjavaslatot is nyújtott be Lázár János és Semjén Zsolt az önkényuralmi jelképek kereskedelmi célú hasznosításának tilalmáról.

A kancelláriaminiszter a parlament hétfői ülésén a vitában azzal érvelt, hogy a Heineken-csoport piaci erőfölényével visszaélve ellehetetlenítette az Igazi Csíki Sör erdélyi előállítását és forgalmazását.

“Kommunista szimbólumok kerülnek fel a termékekre, méghozzá azzal a céllal, hogy felkeltsék a fogyasztók figyelmét és eladják azokat.”

Hozzátette, a Heineken-csoport stratégiai partnere a kormánynak, ezért a javaslat nem munkaadóként és adófizetőként támadja a céget, csak azt szeretné elérni, hogy a multinacionális cégek is tiszteletben tartsák a magyar nemzeti érdeket.

Szerinte a szóban forgó konfliktusnak lett volna kulturált rendezése, például egy közös védjegy-megállapodással, azonban a Heineken ezt nem kereste.

Az önkényuralmi jelképeket a kereskedelemben próbáljuk tiltani, és különbséget teszünk a szólásszabadsághoz fűződő jog és a kereskedelmi jog között, utóbbi nem sértheti mások emberi méltóságát, ennek érdekében pedig korlátozható.

Végül elmondta a miniszter azt is, hogy a Heineken 1951-ben önkorlátozó jelleggel negyven évig fehérre cserélte a vörös csillagot termékein a Szovjetunió áldozatainak méltóságát védve, az indítvány benyújtói pedig ehhez a gyakorlathoz szeretnének visszatérni.

Makó, 2014. március 27.
Lázár János, a Miniszterelnökséget vezetõ államtitkár (b) beszél a makói Lonovics sugárút egyik keresztezõdésénél tartott választási utcafórumán 2014. március 27-én.
MTI Fotó: Kelemen Zoltán Gergely
Lázár János, magyaráz a makói Lonovics sugárút egyik keresztezõdésénél tartot utcafórumán 2014. március 27-én. MTI Fotó: Kelemen Zoltán Gergely

Lázárnak Fónagy János válaszolt a kormány részéről, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium parlamenti államtitkára kijelentette, a kabinet elutasítja az önkényuralmi jelképek mindenfajta használatát, és mindent megtesz a magyar érdekek védelme érdekében. Az államtitkár ugyanakkor azt mondta, a kormány később alakítja ki végleges álláspontját a javaslatról.

Időközben kiderült, Vas Imre, aki szintén aláírója a tervezetnek, életében nem hallott még a Csíki Sör vitájáról a holland céggel, Semjén pedig elismerte, csak szívatják a Heinekent.

Vas a Házban ugyanakkor még úgy tett, mintha hallott volna a vitáról, mert vezérszónokként azt mondta, Magyarország nem tesz különbséget a vörös- és a fehérterror bűnei között, a kegyeleti jog megvédése mindkét esetben alapvető kötelesség. De az ő számára úgy tűnik, Nyugaton különbséget tennének haláltábor és haláltábor között, szerintük a vörös csillag mást is jelent.

A kormány nem tűrheti az áldozatok védelmében sem, hogy a mindennapok része legyen egy olyan jelkép, amely önkényuralmi rendszer jelképe volt.

Az ellenzék részéről az MSZP-s Burány Sándor szólt hozzá a vitához, aki csak annyit mondott, hogy az Igazi Csíki Sör és a Heineken közti vitában mindegyik fél hibás, de az igazi bűn ez a törvényjavaslat, mert egy román vitára ezzel azt a választ adják Magyarországon, hogy a politikai hatalom bosszút áll a holland sörgyártón.

“A törvényhozást nem lehet bunkósbotként használni.”

A jobbikos Szilágyi György Kádár János szelleméről beszélt, ami most is ott van a Parlamentben, hiszen a Fidesz ugyanolyan módszerekkel operál, mint a diktatórikus rendszerek. A javaslat maga képmutatás, mert a valódi cél a Heineken kiszorítása.

Ez maga a diktatúra.

Hogy mennyien voltak a hétfői parlamenti vitán? Íme:

Budapest, 2017. március 20.
Lázár János, a Miniszterelnökséget vezetõ miniszter (elöl, b) az önkényuralmi jelképek kereskedelmi célú hasznosításának tilalmáról, valamint az ezzel összefüggõ egyes törvények módosításáról szóló vitában az Országgyûlés plenáris ülésén 2017. március 20-án.
MTI Fotó: Szigetváry Zsolt
MTI Fotó: Szigetváry Zsolt

(Kiemelt kép: Flickr)

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

LONDON, ENGLAND - MARCH 22:  A member of the public is treated by emergency services near Westminster Bridge and the Houses of Parliament on March 22, 2017 in London, England. A police officer has been stabbed near to the British Parliament and the alleged assailant shot by armed police. Scotland Yard report they have been called to an incident on Westminster Bridge where several people have been injured by a car.  (Photo by Carl Court/Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.