Közélet

Nebulók jártak Orbánnál, tanárbácsi lett a kormányfőből

Egy iskoláscsoport élvezhette ki a kormányfő vendégszeretetét. Kiderült, mi a kedvenc könyve és hogy nem szabad aláírni a hadüzenetet. De vajon kinek?

Több mint 4 és fél perc hosszú videó került fel Orbán Viktor kormányfő Facebook-oldalára arról, hogy egy kisiskolásokból álló csoport megtekinti a parlamentet. A kormányfő is tiszteletét tette köztük, “Áldás, békesség!” köszöntéssel üdvözölte a megjelent pajtásokat. A videónak több csúcspontja is van.

Az egyik, amikor egy kissráccal beszéget Orbán, a srác pedig szemrebbenés nélkül mondja, majd az ő neve fog a tárgyalóasztalon állni.

Orbán később arra kéri a gyerekeket, hogy bemehetnek ugyan a dolgozószobájába, de ne írjanak alá helyette semmit:

törvényt, hadüzenetet, ilyeneket ne írjatok alá, mert abból baj lesz, jó?

Utána a miniszterelnök az enteriőrt mutatja be a gyerekeknek, az egyik korhű pajzsot elemezve az alábbi párbeszéd hangzik el:

Az arany az igazi rajta? Hát nem zárhatjuk ki!

Ha már arany, akkor Arany János, Toldit kaptak a gyerekek emlékül, ami Orbán kedvenc gyerekkori könyve volt (tény, hogy nem emiatt, hanem az Arany-évforduló miatt kapták). A kormányfő így ecsetelte az okot:

Mindig is arra készültem, hogy olyan legyek, mint Toldi Miklós. Mert az én gyerekkoromban minden fiúgyerek olyan erős akart lenni, mint Toldi Miklós.

Orbán ezután jó tanárbácsiként felolvastat a Toldiból (a cseh vitézről szóló részt, talán ezért?), majd kiállnak az erkélyre és Budapest látványosságait sorolják. A Karmelita-kolostor valamiért kimaradt ebből. Kiderül még, hogy Orbán az erkélyen szokta elkortyolni a reggeli kávét, amire egy srác megkérdezi, hányszor esett le eddig a csésze. Mire Orbán félmosollyal:

nem vagyok ügyetlen.

A végén Orbán autogramot ígér mindenkinek, majd elhessegeti a gyerekcsoportot, ami hangos “áldás, békesség, miniszter úr“-ral köszön el. A “Rendkívüli kormányülés” című videó külön bája, hogy angol feliratot is kapott, hogy Orbán nemzetközi rajongótábora is élvezhesse. A rajongók élvezték is, ahogy egyikük fogalmazott:

A jövő nemzedéke ül az asztalnál?! Jobb tanítómestert aligha kaphattak volna!

Ajánlott videó

Olvasói sztorik