Közélet

Illegálisan vehettek letelepedési kötvényeket a közvetítő offshore cégek

gazdagsag(210x140).jpg (Array)
gazdagsag(210x140).jpg (Array)

A letelepedési kötvények 11 százalékát tulajdonképpen illegálisan veszik meg a közvetítőként eljáró offshore cégek, vagyis azelőtt jegyzik le a papírokat, hogy konkrét ügyfélvásárlási szándék lenne mögöttük – írta meg a Bevándorlási és Menekültügyi Hivatal (BMH) adatai alapján a Magyar Nemzet, hétfői lapszámában.

A hivatal közlése szerint a program 2013-as indulása óta tavaly év végéig 4171 külföldi személynek adatait adták át a bevándorlási hivatalnak – tehát ennyi külföldi kapott tartózkodási engedélyt Magyarországon a letelepedési kötvény megvásárlásával. Az Államadósság-kezelő Köznpont a lapnak megküldött adatai azonban nincsenek szinkronban ezzel a számmal. Az ő nyilvántartásuk szerint sokkal több kötvényt jegyeztek le, a program indulása óta 4702-t. A lap szerint az ellentmondó számadatok megerősítik azt a piaci pletykát, ami szerint a közvetítő offshore céhek már akkor lejegyzik az állampapírokat, amikor még nincs is jelentkező rájuk.

Ez az eljárás azonban illegális. 

Emlékeztetnek: a két állami szervezetnek, a BMH-nak és az ÁKK-nak lenne lehetősége a homályos hátterű letelepedési program ellenőrzésére, igaz ez a kontroll-lehetőség csak korlátozottan áll a rendelkezésükre. A két szervezet ugyanis nem ellenőrzi egymást, hiszen mindketten csak végrehajtók a letelepedésikötvény-üzletben.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik