Majtényi László (Array)
Közélet

Ferenc pápa szavaival tette helyre a KDNP-t Majtényi László

Kovács-Angel Marianna
Kovács-Angel Marianna

újságíró. 2017. 03. 06. 08:44

Korábban a témában:

Hollik István, a KDNP szóvivője kérdésekkel fordult Majtényi Lászlóhoz, aki a felvetésekre hétfőn, közleményben reagált. Az Eötvös Károly Közpolitikai Intézet elnöke, korábbi ombudsman, ORTT-elnök szerint “rendes körülmények között” ezeket a kérdéseket válasz nélkül hagyná, tekintve azonban, hogy rövidesen államfőjelölt lesz, legjobb tudása szerint igyekszik válaszolni. Ahogyan korábban beszámoltunk róla, Majtényi László a civilek közös államfő-jelöltjeként birkózhat meg Áder Jánossal.

Majtényi arra a felvetésre reagált, miszerint az általa vezetett Eötvös Károly Közpolitikai Intézet (EKINT) – így közvetetten ő – pénzt kap Soros György amerikai üzletembertől. Válasza szerint bár Hollik az EKINT nyilvánosságra hozott adataiból dolgozik,

de sajnos az adatok értelmezése kifog rajta. Beszélhetnénk a magyar oktatás siralmas voltáról, ennek kapcsán a számok megértésének totális csődjéről is, de tegyünk úgy, mintha felelős személy felelős nyilatkozatát olvasnánk. Az EKINT közhasznúsági beszámolóiban a jogszabályi előírásoknak megfelelően a projektek teljes támogatási összege és az adott évben folyósított összeg egyaránt szerepel, azaz külön a megítélt és a folyósított támogatás. Ha ezeket valaki, ahogy Hollik István, tudatlanul összeadja, nyilván rossz eredményre jut. Így aztán 145 milliós támogatást kér rajtunk számon. Kénytelen vagyok kiábrándítani: hat év alatt az EKINT saját céljaira 57 és félmillió forintot kapott Soros Györgyhöz köthető forrásból. Megjegyzem, a 145 milliós támogatás is teljesen helyénvaló lenne.

Soros György óhaja

Majtényi szerint az összeg tisztázáson túl rá kell térni egy másik, a KDNP által felvetett kérdésre: Soros György állítólagos óhajára.

Vajon a szóvivő már gimnazistaként is ezen közelebbről meg nem határozott óhajok szerint működött? Lehet, hogy őt meg programozta, hogy butaságokat mondjon és kérdezzen? Az alapítvány évkönyveit böngészve azt látom ugyanis, hogy a váci piarista gimnázium, Hollik alma matere is a támogatottak között volt a kilencvenes években, vagyis akkortájt, amikor padjait koptatta.

Majtényi anyagi lehetőségeiről így fogalmaz:

Hat évig ombudsman voltam, húsz hónapig pedig az ORTT elnöke, amely tisztségről – tekintve hogy gyűlölöm a korrupciót – úgy mondtam le, hogy nem csupán a miniszteri fizetést, de a nekem járó tetemes végkielégítést is a kasszában hagytam. Egyetemi tanár vagyok, a Magyar Tudományos Akadémia doktora, sok évig folytattam ügyvédi tevékenységet, amit jelenleg szüneteltetek. Mostani bevételeim alapvetően egyetemi oktatói tevékenységemből származnak, minden egyéb forrásom legfeljebb kiegészítés.

0 forintos kampányt kritizálnak?

A közlemény szerint Majtényi elnökválasztási kampánya eddig egyetlen forintot sem emésztett fel, bár voltak. Voltak, akik felajánlották anyagi támogatásukat, ő azonban elutasította a segítséget. Az államfőjelölt végül Ferenc pápa A hit világossága című enciklikájának szavaival szólítja meg az általa “politikai keresztényeknek” nevezett közösség figyelmét:

világossá válik, hogy az igazság nem kíméletlen, hanem a másik iránt figyelmes együttélésben növekszik. A hívő nem erőszakos; épp ellenkezőleg, az igazság alázatossá teszi őt, mert tudja, hogy nem mi birtokoljuk az igazságot, hanem az ölel át és birtokol minket.

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

Picture taken on June 25, 2013 in Aachen, western Germany, shows British actor and UNICEF Goodwill Ambassador Roger Moore and his Danish wife Kristina Tholstrup waving from a carriage as they visit the CHIO World Equestrian Festival.
Moore, who will forever be remembered for playing the womanising superspy James Bond, died May 23, 2017, aged 89, his family announced in a statement. / AFP PHOTO / dpa / Henning Kaiser / Germany OUT
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.