Közélet

Érvénytelen lett a legértelmetlenebb népszavazás

Megrendezték egy vegyi üzem tervezett építéséről meghirdetett helyi népszavazást Algyőn, bár semmi értelme nem volt.

A Szegeddel szomszédos községben egy görög befektető tervezte egy háztartási vegyi árukhoz alapanyagot gyártó üzem építését, a civilek aláírásgyűjtésbe kezdtek egy helyi referendumért, amit tavaly december közepén ki is írt a képviselőtestület.

A befektető azonban kedden jelezte, hogy nem Algyőn kívánja megépíteni a tervezett üzemet. A képviselő-testület többsége csütörtöki rendkívüli ülésén határozatot hozott arról, hogy visszavonják a népszavazás kiírásáról szóló döntést, ezt eljuttatták a Szegedi Törvényszékhez is.

A bíróság közleménye szerint a hatályos jogszabályok alapján a képviselő-testület bizottsága, valamint tagjai a helyi népszavazás elrendeléséig vonhatják vissza az általuk benyújtott helyi népszavazási kezdeményezést. A törvény ezen túlmenően nem tartalmaz a kezdeményezés visszavonására vonatkozó rendelkezéseket. A törvényszéknek így nincs hatásköre arra, hogy a képviselő-testület határozata alapján érdemben eljárjon.

Így megtartották a népszavazást. A kérdés az volt:

Akarja-e Ön, hogy a K&P Chem Kft. az Algyő 01747/9 helyrajzi számú ingatlanon háztartás-vegyipari alapanyagokat előállító üzemet létesítsen?

A 24.hu információi szerint a 4409 szavazásra jogosult választópolgárból mindössze 832 jelent meg, az összes választó 18,87 százaléka.

  • Igennel 427-en,
  • nemmel 402-en,
  • érvénytelenül 3-an voksoltak.

Így a népszavazás érvénytelen lett.

Egy érvénytelenül szavazó azt mondta lapunknak, a referendumnak ugyan semmi értelme, de ő elment, “már csak poénból is”, ahogy fogalmazott.

Egy számlálóbiztos szerint az egyik szavazókörben majdnem egy órát kellett várni reggel az első voksolóra.

(A helyi népszavazás érvényes, ha a választópolgárok több mint fele érvényesen szavazott, és eredményes, ha az érvényesen szavazó választópolgárok több mint fele a megfogalmazott kérdésre azonos választ adott.)

Lázár János kancelláriaminiszter az algyői népszavazásról azt mondta, okafogyottá vált.

(Kiemelt kép: a festői Algyő vasútállomás)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik