Közélet

Momentum: Az ellenzék ki sem mer merészkedni a Nagykörúton kívülre

Nem fértek be az érdeklődők a terembe a mozgalom szegedi bemutatkozó rendezvényén.

Politikai kultúrát fognak váltani – ezt ígérte a Momentum Mozgalom szegedi bemutatkozásán. A szervezet tagjait telt ház fogadta a Grand Café mozitermében, ahol többször is elhangzott: az olimpiáról szóló aláírásgyűjtés sikerével „visszaadták a reményt”.

Mihálik Edvin, a szegedi alapszervezet tagja is erről beszélt első felszólalóként, szerinte remény nélkül nem képzelhető el ellenzéki erő. Azt mondta: a Momentum azon akart változtatni, hogy az ellenzékiség szégyenérzettel vagy kiábrándultsággal párosuljon, az emberek pedig azért írták alá a népszavazási kezdeményezést, mert az elmúlt évek ellenzéke nem képviselte érdekeiket, „szövegelésükkel” nem tudták összefogni a közösséget.

Fotó: Pál Anna Viktória

Elmondta azt is, hogy a mozgalom országjárásának célja, hogy létrehozzák „a cselekvés kis köreit”, amelyek képesek helyi és országos problémákat bemutatni, és azokra választ adni. De

szükség van a pozitív példákra is, arra, hogy ami az egyik közösségben jól működik, azt máshol is mutassák meg.

Megtörnék a szegedi status quo-t

Orosz Anna, a Momentum vezetőségi tagja azt mondta: szervezetüket a teljesítményelvűség, a szolidaritás és a pozitív nemzetkép alapértékei fogják össze, az ideológia szerepe másodlagos. Véget vetnének annak, hogy szorgalom helyett „haveri kapcsolatok” révén lehet előrejutni, és a kormány által hirdetett „izzadságszagú” nemzeti büszkeség helyett felszabadultabbat, valódit szeretnének.

Fotó: Pál Anna Viktória

Ő is kitért arra, hogy a helyi problémák mellett feltérképeznék a sikereket is, amelyeket országosan ki lehet terjeszteni. Beszélni akarnak az emberekkel, hogy megtudják, mi foglalkoztatja őket, mert egy felelős politikai pártnak a teljes országot kell képviselnie – mondta Orosz Anna, aki borzasztóan sajnálta, hogy a hatalom ellehetetlenítette az országos népszavazási kezdeményezést az olimpiáról, amit az ország kasszájából fizettek volna.

A szegedi alapszervezet egy másik tagja, Németh Ádám elmondta: Szegeden alakult ősszel a Momentum legelső alapszervezete, és hálás terepnek látja a várost arra, hogy ezzel továbblépjenek. Itt tizennégy éve be van betonozva egy status quo – mondta a várost 2002 óta irányító szocialista Botka Lászlóra utalva, a helyi Fideszről pedig úgy vélte: rendszeresen nevetségessé teszik magukat.

Fotó: Pál Anna Viktória

Ezen változtathat mozgalmuk, amely erős, autonóm, cselekvő helyi szervezetekből álló rendszert alakítana ki. Németh szerint

az ellenzéki kudarcok oka az volt, hogy a pártok nem hajlandóak kilépni budapesti elefántcsonttornyaikból,

„ki sem mernek merészkedni a Nagykörúton kívülre”. Úgy vélte: a helyi szervezeteik működése nem merülhet ki az országos szólamok ismételgetésében, cselekvően kell a helyi közéletet alakítani, és alternatívát kínálni a kétpólusú szegedi közéletben.

Műbalhé

Némi hangoskodást váltott ki, amikor a közönség soraiból egy fiatalember képmutatással vádolta a Momentumot. Azt a három évvel ezelőtti írást idézte, ami miatt a jobboldali sajtó már többször megvádolta a mozgalmat a vidékiek lenézésével – ebben a szervezet elnökségi tagja, Mécs János arról ironizál, hogy mit gondolnak a budapestiek a vidékiekről, felróva a gurulós bőröndjeik csattogását, vagy hogy Budapestet Pestnek hívják, ami olyan, mintha „New Yorkot Yorknak” neveznék.

Fotó: Pál Anna Viktória

Hogy nem spontán felszólalásról volt szó, azt az is jelzi, hogy eközben egy idősebb férfi kinyomtatva osztogatta a közönségnek a szöveget, amit sokan nem voltak hajlandóak elvenni, vagy széttéptek. A 444 azóta kiderítette, hogy a kérdező a helyi Fidelitas tagja volt, a Fidesz-közeli Szeged Ma viszont civilnek nevezte, és arról írt, hogy „inzultálták” az olimpia mellett felszólalókat.

Fotó: Pál Anna Viktória

A Momentum tagjai egyébként a szóban forgó írást nem a vidékiekről, hanem a pökhendi budapestiekről szóló kritikának, szatírának tartják, ez az álláspont vastapsot kapott a közönségtől.

Azt pedig, hogy feszültté válik a hangulat ilyen vitákban, a kormány művének nevezték.

A bemutatkozó előadás után kisebb csoportokra osztották a közönséget, akikkel a Momentum tagjai a helyi problémákról és lehetőségekről beszélgettek. Az érdeklődés akkora volt, hogy az eredetileg meghirdetett helyszín mellett egy másik közeli vendéglátóhelyet is elfoglaltak.

Fotó: Pál Anna Viktória

Visszatérnek Szegedre

Orosz Anna a 24.hu-nak elmondta: a csoportos beszélgetésen sok tanár és tanárnak készülő egyetemista is részt vett, sokat beszéltek a felsőoktatás és a közoktatás problémájáról, például arról, hogy szükség lenne a tanárok nagyobb szakmai autonómiájára. Úgy látszott, a résztvevők folytatnák az erről való beszélgetést, a Momentum elnökségi tagja azt mondta: 45 napos országjárásuk után minél hamarabb visszatérnek Szegedre.

Fotó: Pál Anna Viktória

Mihálik Edvin szerint a nagy érdeklődés szerinte annak is köszönhető, hogy Szegeden nyitottak az ellenzéki gondolatokra. Kiderült, hogy bár eddig a fiatalok voltak előtérben, a Momentum nem ifjúsági mozgalom, az 50-es, 70-es korosztályból is voltak érdeklődők, akik szívesen belépnének. Azt remélik, le tudják bontani a generációs szakadékot, és heterogén közösséget alakítanak ki.

Fotó: Pál Anna Viktória

Németh Ádám kérdésünkre a legnagyobb helyi problémának azt nevezte, hogy Szeged nem tudja megtartani a munkaerőt, nagy a fiatalok elvándorlása, az egyetemről kikerülve döntő részük Budapestre megy. Ezen magasan kvalifikált munkahelyekkel lehetne változtatni – mondta. Szerinte a kezdeti fellángolás után a Momentum nem fog eltűnni a süllyesztőben, mint más szervezetek, mert már másfél éve működnek, összetartó közösség alakult ki, és az új tagokat egy meglévő szervezeti kultúrába integrálják.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik