Közélet

Vendégházakba öntötték az uniós pénzt

Polgármesterek, alpolgármesterek és rokonaik is kaptak támogatást.

Nem csak az izsáki polgármester vehetett fel több tízmilliós EU-támogatást szálláshely építésére. Az Index azt írja: a falusi turizmus támogatásaként számos esetben adtak vissza nem térítendő pénzt ilyen célra, akár érdektelen törpefalvakba is.

Az így épített házakat öt évig kell szálláshelyként üzemeltetni, utána a pályázati nyertesnek van egy bármire felhasználható, részben közpénzből épült ingatlana.

Korábban kiderült: Mondok József izsáki polgármester két szálláshely építésére is kapott uniós támogatást, annak viszont nincs nyoma, hogy ott valóban meg lehetne szállni. Az Index Sajóörösön is talált egy hasonló „vendégházat”, amely gyanúsan családi háznak tűnik és gyanúsan családi házas övezetben áll, az interneten nincs nyoma, és a megadott telefonszámot sem veszik fel. Erre 25 millió forintot kapott egy cég, amelynek 2013-14-ben 0 forint volt a bevétele.

Karancsalján 53,5 millió forintért árulnak egy falusi szálláshelyként üzemelő épületet. Aki megveszi, annak a szabályok szerint még néhány évig szálláshelyként kell üzemeltetnie, az eladó viszont beljebb van a 34 millió forintnyi EU-s támogatással.

A portál megnézett nagyjából 400 szálláshely-támogatási pályázati döntést, és azt találták, hogy ezek közül csaknem harmincat a mostani vagy előző ciklus polgármesterei, alpolgármesterei vagy az ő rokonaik nyertek el.

35 milliót kapott Lak polgármesterének, illetve Edelény városi Fidesz-alelnökének felesége, ugyanennyit Napkor fideszes polgármesterének öccse, illetve Daher Pierre volt fideszes képviselő felesége. 22 milliós támogatásban részesült Nagyharsány fideszes polgármesterének felesége, húszmilliót kapott Rózsafa fideszes polgármestere, és 18 milliót Csincse szintén fideszes vezetője.

Több érintett politikust is megkerestek, volt közöttük, aki végül nem élt a támogatással, de általánosságban azt mondták: szabályosan jártak és járnak el, a házak valóban szálláshelyként működnek. De voltak, akiket napokon át nem lehetett elérni telefonon, ami meglehetősen furcsa, ha valaki ki akarja adni a szálláshelyét.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik