Közélet

Tarlós szerint a Momentum ki fogja szorítani a törpepártokat a parlamentből

Valószínűleg szerdán, rendkívüli közgyűlésen döntenek az olimpiai pályázat visszavonásáról.

Hosszas bevezetővel kezdte pénteki sajtótájékoztatóját Tarlós István főpolgármester, aki a 4-es metróról szóló OLAF-jelentésről és az olimpiai pályázat visszavonásáról beszélt. A városvezető „liberális klubban nevelkedett kommunikációs szemfényvesztőkről” beszélt, akik szerinte akár „kamillás ülőfürdőt” is vehetnének ahelyett, hogy névtelen szakértőkre és informátorokra hivatkozva beszélnek a jelentésről, amely egyébként hetek óta elolvasható.

A főpolgármester azt mondta: kizárható a jelenlegi közgyűlés felelőssége, azt viszont

fontosnak tartják, hogy segítsék az Európai Bizottsággal tárgyaló kormányt, hogy lényegesen kisebb összeget kelljen visszafizetni a 4-es metró ügye miatt.

A főváros kifogásolja, hogy azokat az összegeket is tartalmazza a jelentés, amelyeket már visszafizettek, vagy visszafizetésük folyamatban van. Többek között emiatt, a kettős büntetés elve miatt is vitathatónak tartják az OLAF álláspontját. Tarlós rámutatott: azt sem veszik figyelembe, hogy 2012 óta többször módosult a támogatási szerződés, így az már nem 452, hanem 406 milliárd forintról szól.

Azt is megalapozatlannak tartják, hogy a projekt során végig súlyos irányítási szabálytalanságok lettek volna, már 2007 óta folyamatban volt a projektmenedzsment megerősítése, 2012-re pedig teljesen új szakemberek érkeztek. Emellett közbeszerzési szabálytalanságra utalnak olyan esetekben is, amelyeket a Közbeszerzési Döntőbizottság és a Közbeszerzési Ellenőrzési Főosztály szabályosnak talált.

Ezután tért rá az olimpiára. Azt mondta: a Momentummal különösebben nem akar foglalkozni, majd viszonylag hosszan foglalkozott velük. Szerinte nincs azzal baj, hogy be akarnak törni a politikába, bár Tarlós szerint az ő korosztálya ezt nem mosta egybe az olimpiával. Azt is fontosnak tartotta elmondani, hogy amikor politizálni kezdett, ő nap mint nap dolgozni járt, azt viszont nem tudja, hogy a Momentum vezetői járnak-e dolgozni, és miből élnek.

De ezzel nem akar semmit sugallni, csak kérdést fogalmaz meg.

Úgy vélte: a Momentum jövőre kiszoríthatja a „törpepártokat” a parlamentből, ezek az erők nem gondolhatják komolyan, hogy kellenek a fiataloknak.

Megemlítette azt is, hogy a főváros nem költött az olimpiára,  a kormánnyal való megállapodás alapján 200 millió forinttal szálltak be a Budapest 2024 Zrt. tőkealapjába, amiről már elszámolást kértek.

Hülyeségnek nevezte, hogy az olimpia korrupciós kockázatával kapcsolatban a Dagály fürdő beruházásának négyszeres költségemelkedését emlegetik: szerinte a kezdet kezdetén született költségbecslés teljesen más műszaki tartalmú uszodára vonatkozott, amit pedig megépítettek, az pont annyiba került, amennyiért szerződtek.

Azt a kérdést is feltette, hogy ha a korábbi népszavazási próbálkozásokat a „fideszes gépezet söpörte le” egyes vélemények szerint, akkor a Momentum kezdeményezésével miért nem tették ezt.

Talán a szocialisták olyan ütődöttek voltak, hogy nem tudtak megfogalmazni rendesen egy kérdést?

– kérdezte a főpolgármester, aki azt is nonszensznek tartja, hogy most az a probléma, hogy nem írják ki a népszavazást.

Azt is elmondta: az olimpiai pályázat visszavonásáról nem ő, Orbán Viktor és Borkai Zsolt döntött. A kormány már határozott, a főváros és a Magyar Olimpiai Bizottság pedig ezután fog, valószínűleg szerdán délelőtt lesz rendkívüli közgyűlés.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik