Közélet

Kósa: az egyetlen lehetséges döntés a pályázat visszavonása

A kormány, a Fidesz elnöksége és országgyűlési képviselőcsoportja is azt tanácsolja a főpolgármesternek és a fővárosnak, hogy vonja vissza a 2024-es nyári olimpiára benyújtott pályázatát, “ne menjünk bele egy reménytelen küzdelembe” – mondta csütörtökön Budapesten, sajtótájékoztatón a kormánypárt frakcióvezetője.

Egy eleve esélytelen küzdelembe további erőket, anyagiakat, erőforrásokat beleölni, az az ország presztízsének nem használ – fogalmazott Kósa Lajos, aki szerint az ellenzék “hátba szúrta az olimpia ügyét”, mert “a napi politikai érdekeik, a rövid távú politikai haszonszerzés sokkal többet számít nekik”, mint egy olyan, korábban konszenzusos nemzeti ügy, mint az olimpia.

Egy olimpia és egy olimpiai pályázat csak akkor lehet sikeres, ha a rendezése mögött egyfajta konszenzus van, egyfajta nemzeti egyetértés – jelentette ki a Fidesz frakcióvezetője, hozzátéve, a pályázat benyújtásakor az összes politikai szereplő támogatta Budapest pályázatát, amely így a korábbiaknál “emberibb, emberközelibb és jóval olcsóbb olimpiát” rendezhetett volna.

Ebbe a helyzetbe rondított bele, hogy az ellenzék, felrúgva a korábbi politikai konszenzust, ellentmondva önmagának, kihátrált az olimpia támogatása mögül – mondta Kósa Lajos, aki szerint teljesen világos, hogy ezzel hazudtak, becsapták az embereket, amikor azt állították, hogy szeretnék elnyerni az ötkarikás játékok rendezését.

Újra bebizonyosodott, hogy az ellenzéknek nincsen semmilyen szempontja, csak a hatalom, csak a pénz – fogalmazott a politikus, aki szerint ennek érdekében bármibe belerúgnak, bármit elárulnak, bárminek ellentmondanak.

Kósa Lajos szerint hazugság, hogy csak az emberek véleményét akarják kikérni a játékok megrendezéséről, hiszen egy olyan mozgalom mögé álltak az ellenzéki pártok, amely már nevében is elutasítja az olimpiát, ráadásul korábban nem is kezdeményeztek referendumot a kérdésben.

Szerinte az ellenzék célja az volt, hogy “megfúrják” az olimpiarendezést, “mert semmi módon nem akarják se a főváros, se Magyarország sikerét, ha ez a siker adott esetben a kormány sikereként is tűnik fel”, holott itt egy ország erőfeszítéséről és sikeréről volna szó.

Kérdésre válaszolva arról beszélt, az aláírásgyűjtés támogatói is tudták, hogy az időzítés miatt “még a pozitív eredmény sem javítana az esélyeinken”, megjegyezve, hogy kérdéses, lesz-e a jövőben kedvezőbb együttállás ahhoz, hogy a magyar főváros olimpiát rendezhessen.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik