Közélet

Mérgező politikusok: Trump, Orbán, Erdogan, Duterte

Az Amnesty International éves jelentése lesújtó képet fest Magyarország emberi jogi teljesítményéről.

Mint korábban megírtuk, az Amnesty International (AI) közzétette éves jelentését, amely szerint tavaly könyörtelen támadások érték az emberi méltóság és egyenlőség alapelvét olyanok részéről, akik bármi áron a hatalom megszerzésére, megtartására törekszenek, nem riadva vissza a bűnbakkeresés, a félelemkeltés propagandájának terjesztésétől sem. Így foglalta össze, általánosságban az MTI a Londonban ismertetett bírálatot.

A Magyarországról szóló fejezetből azt emelték ki, hogy a kormány továbbra is szigorúan korlátozza a menekültek belépését az országba. Az összefoglaló ennél árnyaltabb, az AI szerint az olyan politikusok miatt, mint az amerikai, a török, a Fülöp-szigeteki elnök (aki a minap Hitlerhez hasonlította magát – a szerk.) és a magyar kormányfő miatt rendült meg az emberi jogok helyzete. A The Washington Post emlékeztet rá, hogy a 408 oldalas jelentés szerint a gyűlölet és a félelem olyan szintre emelkedett a világban, amit Hitler hatalomra jutása óta nem lehetett tapasztalni.

Releasing its 408-page annual report on rights abuses around the world Wednesday, the watchdog group described 2016 as “the year when the cynical use of ‘us vs. them’ narratives of blame, hate and fear took on a global prominence to a level not seen since the 1930s,” when Adolf Hitler rose to power in Germany.

Amnesty named Trump, Hungarian Prime Minister Viktor Orban, Turkish President Recep Tayyip Erdogan and Philippines President Rodrigo Duterte among leaders it said are “wielding a toxic agenda that hounds, scapegoats and dehumanizes entire groups of people.”

Vagyis  néven is nevezik Orbán Viktort, Trumpot, Erdogant és Dutertét, mint olyanokat, akik mérgező politikát folytatnak, uszítanak, így 2016 lett az az év, amikor a hibáztatás, gyűlölet- és félelemkeltés cinikus alkalmazása annyira elterjedt, amire a ’30-as évek óta nem volt példa.

Salil Shetty, az Amnesty International főtitkára jelezte, a megosztó félelemkeltés veszélyes erővé formálódott a nemzetközi kapcsolatokban.

Legyen szó Trumpról, Orbánról,Erdoğanról vagy Dutertéről, egyre több politikus áll elő olyan mérgező programmal, amely komplett embercsoportokat dehumanizál és kiált ki bűnbakká. Napjaink démonizáló megnyilatkozásai szégyentelenül hirdetik azokat a veszélyes ideológiákat, amelyek szerint egyes emberek kevesebbet érnek, mint mások, ezzel pedig egész csoportokat fosztanak meg az emberi méltóságuktól.

„Mi kontra ők”

A politikusok mérgező „mi vs. ők” retorikája még megosztottabb, veszélyesebb világot teremt. Az Emberi jogok helyzete a világban című dokumentum figyelmeztet, Európában, az Egyesült Államokban és a világ más tájain a gyűlöletkeltő retorikából fakadóan a politikai programok az emberi jogok globális visszaszorulásához vezetnek, és kétségbeejtően gyenge válaszokat adnak a tömeges atrocitásokra. Salil Shetty szerint tavaly túl sok politikus reagált

valós gazdasági és nemzetbiztonsági kérdésekre mérgező és megosztó identitáspolitikai manipulációval azért, hogy szavazatokat szerezzen. A megosztó félelemkeltés veszélyes erővé formálódott a nemzetközi kapcsolatokban. (…) Napjaink démonizáló megnyilatkozásai szégyentelenül hirdetik azokat a veszélyes ideológiákat, amelyek szerint egyes emberek kevesebbet érnek, mint mások, ezzel pedig egész csoportokat fosztanak meg az emberi méltóságuktól.

Bűnbakképzés kontra emberi jogok

2016 elsöprő erejű politikai változásai magukkal hozták a gyűlöletkeltő retorikát is, szabadjára engedve az emberi természet sötét oldalát. Az elmérgesedő és mind megosztóbb politika globális trendjét Donald Trump kampánya is jól mutatja, de a világ más országainak vezetői is a félelem, a bűnbakkeresés és megosztottság mentén alapozzák meg jövőbeli hatalmukat – írták.

Ennek a retorikának átütő hatása van politikai programokra, cselekvési tervekre. A kormányok tétlenül szemlélték a háborús bűncselekményeket; olyan egyezségeket kötöttek, amelyek aláássák a menedékjogot; olyan jogszabályokat fogadtak el, amelyek sértik a véleménynyilvánítás szabadságát; szerhasználók meggyilkolására buzdítottak; igazolták a kínzás és tömeges megfigyelés létjogosultságát és elképesztő módon kiterjesztették a rendőrség jogköreit.

2016-ban a politika fősodrába került, hogy embercsoportokat megfosztanak emberi jellegükről, amely rendkívül káros. Megváltoztak az „elfogadhatóság” határai. A politikusok szégyentelenül és aktívan legitimálják a legkülönbözőbb, az emberek identitását célba vevő gyűlöletbeszédeket: nőgyűlöletet, rasszizmust illetve a homo- és transzfóbiát

– tette hozzá az AI főtitkára.

A világ hátat fordít a tömeges atrocitásoknak

Az Amnesty International szerint 2017-ben a már ismert krízisek elmélyülnek, a globális együttműködést felváltja egy sokkal agresszívebb és támadóbb világrend. Világunknak számtalan válsággal kell szembenéznie, és nincs kézzelfogható politikai szándék arra, hogy ezeket a válságokat kezeljék, legyen szó akár Szíriáról, Jemenről, Líbiáról, Afganisztánról, Közép- Amerikáról, a Közép-Afrikai Köztársaságról, Burundiról, Irakról, Dél-Szudánról vagy Szudánról.

A jelentés szerint tavaly 23 ország követett el háborús bűncselekményeket.

A háborús bűnökkel kapcsolatos nemzetközi közöny általánossá vált, az ENSZ Biztonsági Tanácsa pedig megbénult az állandó tagok közötti rivalizálástól.

Magyarország emberi jogi teljesítménye kiábrándító

A dokumentumban a korábbiakhoz képest több szó esik Magyarországról, amely több területen – a terrorellenes intézkedések, a menekültek és menedékkérők jogainak megsértése kapcsán – az európai régió egyik legkiábrándítóbb emberi jogi teljesítményét nyújtja. A jelentésben többször előkerül Ahmed H. esete, ami az AI szerint egyszerre árulkodik a terrorcselekmény tényállásának téves alkalmazásáról és a kormány törekvéséről, hogy mindenáron összemossa a menedékkérőket a terroristákkal.

A Magyarországról szóló jelentés egyébként szóvá teszi, hogy a kormány a növekvő nemzetközi rosszallás ellenére tovább folytatta a menekültek és migránsok emberi jogai elleni szisztematikus támadássorozatát, szélesítette a terrorellenes törvények alkalmazási körét. A kormány tovább folytatta a civil szervezetek fenyegetését. A jelentés nem hagyja szó nélkül az Emberi Jogok Európai Bírósága által is jogsértőnek talált tömeges megfigyeléseket, a Népszabadság bezárását és a romák elleni diszkriminációt sem.

Iván Júlia, az Amnesty International Magyarország igazgatója szerint tragikus látni, hogy

Magyarország évek óta szisztematikusan mindent megtesz azért, hogy a háborúk és üldözés elől menekülők semmilyen védelmet ne kapjanak. Az egész rendszer arra lett kitalálva, hogy távol tartsák a védelemre szoruló embereket, eközben pedig elképesztő mennyiségű közpénzből gonosztevőknek és terroristáknak állítsák be őket.

Az Amnesty International világszerte arra kéri az embereket, hogy utasítsák vissza az emberi jogaik korlátozására tett cinikus kísérleteket, akármilyen jóléttel és biztonsággal is kecsegtetik őket, védjék meg az emberi jogok védelmezőit.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik