Közélet

A paksi bővítésről egyeztet Lázár János Brüsszelben

Az utolsó uniós akadály is elhárulhat a beruházás előtt.

A paksi bővítést akadályozó utolsó uniós eljárás lezárása lehet a legfontosabb téma Lázár János keddi brüsszeli látogatásán – írja az Eurológus. A Miniszterelnökséget vezető miniszter az Európai Bizottság tagjaival egyeztet.

A bizottság már csak azt vizsgálja, van-e állami támogatás a beruházás mögött. Egyes értesülések szerint már döntés is született arról, hogy megállapítják ugyan, hogy a beruházás mögött van állami támogatás, de ehhez azt is hozzáteszik, hogy bizonyos feltételekkel nem ellentétes az uniós szabályokkal.

A paksi bővítés mellett a miniszter azzal is indokolta a brüsszeli látogatást, hogy több vita is zajlik a Magyarországra szánt források sorsáról. A kormány mielőbb szeretné kipörgetni a támogatásokat, de a bizottság úgy véli, az állam túl nagy arányban fizet ki pénzt garancia nélkül.

Lázár találkozik Günther Oettinger korábbi energiaügyi biztossal is, akivel kapcsolatban felmerült, hogy szerepe lehet a paksi bővítésben. Oettinger hivatala azonban azt közölte, hogy új szakterületével, az uniós költségvetéssel kapcsolatban egyeztet a magyar miniszterrel. A biztos ugyanis hamarosan benyújtja a javaslatot a 2020 utáni pénzügyi keretre, és egyeztetéssorozatot indított arról, hogy mire költsenek többet.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik